Saken ble utsatt til fredag 5. mai. Da håper kommunestyret å kunne fatte et enstemmig vedtak om å skille la hinnøysiden gå over til Harstad. Befolkningsgrunnlaget på hinnøysiden er stort nok til at utskillelsen kan gå som en del av kommunereformen og ikke som en grensejustering.

Kravet departementet har satt er at dersom 25 prosent av befolkningen blir overflyttet til en ny kommune, så kan den omfattes av kommunereformen. På Hinnøysiden bor det 25,5 prosent av Tjeldsunds befolkning, og dermed oppfylles kravene.

Dette betyr mye økonomisk både for nye Tjeldsund kommune og for Harstad kommune. Samtidig betyr dette at man skal ha to fellesnemnder i Tjeldsund. En for nye Tjeldsund kommune og en for Tjeldsund/Harstad kommune.

Løftebrudd av flertallet

Dramatikken startet allerede da vararepresentanten Trond Bang Johansen (Sp) tok ordet. Han stilte et stort spørsmål ved hele kommuneprosessen. Dette skjedde etter at Kyrre Grotnes (Frp) hadde bedt om utsettelse av saken. Praksis er da at det voteres over utsettelsesforslaget med en gang, men ordfører Liv Kristin Johnsen tillot flere kritiske innvendinger fra Johansen.

Det ble ekstra dramatisk fordi Johansens kritiske innvendinger gjorde at det skjøre flertallet for å slå sammen Tjeldsund og Skånland nå var knust. Enigheten i Sp sprakk.

– Prosessen har ikke gått riktig for seg, sa Johansen.

Han mente sammenslåingen mellom Skånland og Tjeldsund, var et løftebrudd.

– Folket ble lovt medvirkning, men dette var ikke engang et alternativ da folkeavstemningen ble gjennomført. Jeg mener folket må få si sin mening om den nye Tjeldsund kommune gjennom en folkeavstemning. Jeg stemte for å fortsette som egen kommune. I dag kunne jeg like godt sagt ja til Harstad, fortsatte han.

Ba om gruppemøte

Dette medførte at Høyre prompte ba om et gruppemøte. De fikk ikke lagt fram resultatet av møtet før Kyrre Grytnes (Frp), tok ordet til forretningsorden.

Han minnet om at det allerede forelå et utsettelsesforslag, og at debatten derfor skulle dreie seg om dette forslaget.

Dette gjorde at kommunestyret kunne se for seg et enstemmig vedtak, når kommunestyret igjen møtes, 5. mai. Det er ikke noen som er imot at flertallet på hinnøysiden kan få gå til Harstad.

– Ikke noe er bedre enn et enstemmig vedtak, sa Reidar Karlsen (Ap).

Rådmann Monika Amundsen viste til tall som gjorde det lønnsomt for alle parter å vedta at hinnøysiden går over til Harstad som en del av kommunereformen. Ved en grensejustering vil Harstad tape 38,4 millioner kroner i tilskudd. Nye Tjeldsund vil tape to millioner kroner i tilskudd.

Med driftsutgiftene som Hinnøysiden har, betyr dette at Nye Tjeldsund kommune også vil komme økonomisk bedre ut med å gjøre grepet i forbindelse med kommunereformen, enn ved en grensejustering.