I tillegg må selgeren betale 128.425 kroner i saksomkostninger. Selgeren tegnet eierskifteforsikring (Protector Forsikring) og kjøperen tegnet boligkjøperforsikring (Help Forsikring).

Høsten 2015 kjøpte et par en enebolig fra 1971 i Harstad for 2.570.000 kroner. Taksten var 2.400.000 kroner. Flere interessenter og budrunde gjorde at prisen ble høyere enn takst.

Mus i hele boligen

Paret startet øyeblikkelig oppussing og etter få måneder begynte de å høre lyder i huset. Etter hvert fant de en melpose på kjøkkenet med hull, og de fant muselort. Litt senere ble den første musen fanget og de oppdaget stadig flere mus over hele boligen. Det ble satt ut musefeller uten av det hjalp. Det ble oppdaget hull i ventilene til boligen.

Kjøper fikk utført to rapporter. En fra et skadedyrfirma og en fra takstmann. Det ble konkludert med at det hadde vært mus på kjøkkenet, stue, soverom og bad. Det ble også slått fast at det hadde vært mus i boligen over lengre tid. Det ble også skrevet at museproblematikken er betydelig større enn man kan forvente i en bolig fra 1971. Isolasjon og stubbloftplater må skiftes. Takstmannen mente boligen måtte utbedres for 216.881 kroner. Boligkjøperen mente at selger burde opplyst om museplagen, og at selger derfor har misligholdt sin opplysningsplikt.

Liten museaktivitet

Selger/Protector Forsikring hevdet i retten at det ikke forelå brudd på opplysningsplikten. Mus og muselort gjør ikke skade. Det er ikke dokumentert et stort omfang av muselort og museganger. Eiendommen er i samsvar med det avtalte. Selger hevdet at musene må ha kommet inn i forbindelse med oppussingsarbeidet til den nye kjøperen. Dette er et eldre hus som ligger landlig til og da må man regne med at man kan finne muselort og museganger i isolasjonen. Byggteknisk konsulent i Protector forklarte i retten at det var for voldsomt å bytte ut hele etasjeskillet og hans konklusjon var at det var nok å gjennomføre tetting til en kostnad på 17.250 kroner. En annen rapport, bestilt av Protector, slår fast at museaktiviteten har vært svært liten. Det er ikke nødvendig å skifte ut isolasjonen, fordi denne ikke mister isolasjonsevnen og at urin fordamper. Muselort og muselik har ingen betydning siden insekter spiser opp døde mus.

Ligger i et sentralt strøk

Trondenes tingrett legger til grunn at det ikke ble opplyst om mus i prospektet, takst eller egenerklæringsskjema. Kjøpesummen tilsvarer normal markedspris og da bør kjøper kunne forvente en eiendom som ikke fraviker fra det normale. Retten mener takstrapporten, bestilt av kjøper, er den mest grundige, denne rapporten samsvarer med en annen rapport og støttes av kjøpers forklaring som blant annnet sier at det ble funnet 15 mus på kjøkkenet. Retten er ikke enig med selger som hevdet at boligen ligger landlig til. Retten bemerker at boligen ligger i et sentralt boligområde i Harstad og ikke kan sies å ligge landlig til. Retten er enig med selger at det er større risiko når man kjøper eldre hus, men en kjøper kan ikke forvente så vidt omfattende angrep av mus som det her er snakk om. Retten legger takstmannens kostnadskalkulasjon til grunn som var på 216.881 kroner. Takstmannnen har fremholdt at denne beregningen er nøktern, og den baserer seg kun på å bytte ut isolasjon og stubbloftplater. Fra taksten trekkes det fra rundt 10.000 kroner for montering av musebånd, og retten trekker fra noe for at gammelt byttes ut med nytt. Dermed havner retten på et prisavslag på 190.000 kroner.