Friluftslivets ildsjelpris ble etablert i 2013, med tanke på å gi heder til lokale hverdagshelter som gjør en uegennyttig og viktig innsats for friluftslivet.

Kandidatene til å vinne årets ildsjelpris er Evenes turlag, Kåre Haug fra Skiforeningen og Brith Sørensen fra Torsken turgruppe.

– For oss er det veldig viktig å ha ildsjeler som gløder for friluftslivet. Denne prisen er vår måte å gi en takk til ildsjelene, og vise hvor viktig deres bidrag er, både for friluftslivets egenverdi, men også for folkehelsen, sier juryleder Dag Kaas.

Vinneren offentliggjøres under Friluftslivets uke i september, og prisen deles ut under festivalen Friluftsliv for alle på Stenberg på Toten 3. september.

Stemmes frem av folket

Vinneren av Friluftslivets ildsjelpris kåres gjennom en folkeavstemning fra 20. til 30. august, og finalistene mottar en pengesum i ulik størrelsesorden til sitt videre arbeid i friluftslivet.

Friluftslivets ildsjelpris hedrer kandidater som på en forbilledlig måte har umerket seg lokalt. Det kan være like aktuelt å gi denne anerkjennelsen til unge som viser et ekstraordinært engasjement, som eldre som har befestet dette gjennom et langt liv – eller det kan også være et lag, forening eller et prosjekt.

Kandidatens arbeid må kunne samles i begrepet «la naturopplevelser gå i arv». Typiske innsatsområder kan være formidling av natur og naturens stemninger og gleder til inspirasjon for folk flest, praktisk eller samfunnsmessig tilrettelegging av friluftsliv for allmennheten, og innsats for bærekraftig bruk av naturen. Kandidatene kan ha sitt virke i alle deler av norsk natur – i nærområdet der folk bor, langs kysten, i skog og lavland og på fjellet.

Naturglede for alle

I presentasjonen av de tre finalistene heter det om Evenes Turlag:

«Av Evenes kommunes 1400 innbyggere er over 700 medlemmer i turlaget, og turlaget har siden 1999 jobbet for lavterskel-aktiviteter under slagordet «Naturglede for alle».

Evenes Turlag har som formål å stimulere og legge forholdene til rette for alle grupper av befolkningen til allsidig friluftsliv, og deres 28 turmål hadde 12000 besøk i 2016.»

Juryen består av Dag Kaas (leder), fylkesmann Lars Sponheim, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet Berit Lein, stortingsrepresentantene Knut Aril Hareide og Jan Bøhler, programskaper i NRK Trond Berg, samt Morten Dåsnes (representerer Helsedirektoratet) og Kjell Haugen (representerer Friluftsliv for alle).