I løpet av vinteren fikk mange skader på sine dekk og felger på grunn av hull i Harstad-veiene. Nå som snø og is har tint, kan alle tydelig se alle hullene som fremdeles er på flere strekninger i kommunen.

Ved juletider fikk mange titalls biler punkteringer og ødelagte felger i St. Olavs gate. Her er det fremdeles flere steder med ødelagt asfaltdekke som bilistene må være obs på.

Noen sier fra til kommunen om hullene.

– Det har dukket opp to store, stygge hull i krysset Rødsand – Velkveien i Breivika. Håper dette er noe dere kan se på, står det å lese i et brev til kommunen.

Forlanger svar

Ivar Toften i Toftabakken sier at veien er full av dype og vannfylte hull.

– Denne kommunale gaten står til stryk. Ønsker et konstruktiv svar fra en ansvarlig innenfor teknisk etat om hva som vil bli gjort for å bringe kommunal veistandard opp på et nivå som korresponderer med eiendomsskatten. Forventer ikke standardsvaret «Vi har ikke penger», skriver han på Facebook.

Driftsingeniør Bjørnar Bjøri sier at kommunen vedlikeholder veiene med de ressursene som er til rådighet.

– Samtidig har vi Harstadpakken som vil øke standarden på ganske mange veier. Der det er hull må folk være oppmerksomme, spesielt der det er søle, sier Bjøri.

– Vi er blant mange etater som ønsker mer penger og mange kommuner er i samme situasjon, sier han.

Venter på telen

Hvis det er behov for strakstiltak, tar kommunen affære når de får melding. Ellers ønsker de å vente så lenge som mulig med høvling og andre tiltak i påvente av at telen går ut av jorda.

– I vårløsninga er det ikke så lurt med høvling før tela har gått ut. Det blir bare gjørme hvis vi gjør dette. Vi venter med at det tørker opp, men det øker varigheten til noen av problemene på veien. Også huller i asfalten er det lurt å vente med, sier Bjøri.

Han legger til at Harstad Tidende må ringe noen andre etter denne uken.

– For fredag går jeg av med pensjon.

Prioriterer ikke vei

Ordfører Marianne Bremnes har tidligere sagt om samme tema at Arbeiderpartiet ikke har veier som øverste punkt på sin prioriteringsliste.

– Det er mye som skal prioriteres, men omsorg og skoler står øverst. Så får vi se om vi får satt på plass et veifond eller mer til veiene på andre måter hvis kommuneøkonomien blir slik at vi har råd til det.

Ivar Toften sier at svaret fra kommunens administrasjon er omtrent som forventet. Utsagnet fra Bremnes husker han også.

– Mangelen på penger må politikerne se på. Jeg vil derfor spille inn et forslag om å øremerke deler av eiendomsskatten til vedlikehold av drift og kommunale veier. Dette kan gjøres politisk på lokalt nivå. Da hadde man også fått en bedre legitimering av eiendomsskatten.

Enn så lenge er det fremdeles hullete og vanskelig fremkommelighet i Toftabakken. At Arbeiderpartiet prioriterer omsorg, bør også spille inn på veiene, sier Toften.

– På de dårlige veiene må alle ferdes. Også de som ikke bruker bil sliter. Det gjelder rullestolbrukere, gående, syklister og barnevogntrillere. Det er ufremkommelig på en uanstendig måte. Allmennheten er skadelidende når det er på dette viset.