Mjukt bygdelag oppunder tindeparken

Superterreng: Alvestad er belønningen du får når du våger deg langs fylkesvei 15 Bremmen foran bebyggelsen er Veneset, hvor det finnes mye interessant arkeologi, et av de tidligst bebodde steder i distriktet. Sjekk veneset.no for mer. Vinteren er satt på langdrift på Grytøyas tinder, noe bildet bærer tydelig preg av - og skiglade vet å sette pris på, til langt ut mot midtsommers. Foto: Knut Godø Foto: knutgodo@gmail.com

Med så usikker fergeforbindelse er det én egenskap grytværinger får øvd på, mer enn andre.

Grytværinger har nok mange egenskaper og kvaliteter, de skiller seg såvisst ikke fra anna folk. Men de har fått øve seg på å holde humøret oppe mer enn humør. Spesielt ytterst mot nord på øya. Der stedene heter Dale, Alvestad og Grøtavær.

Hva som er spesielt med humøret til grytværingen? For eksempel har de verdens dårligste fergeforbindelse. Når fergene ikke står, ja så går de ikke, men mister grytværingene humøret for det? Og når de endelig går er de altfor små, og får nesten ikke med seg biler, og så gamle er de (noen er ombygde uthulte trestammer) og så elendig vedlikeholdt, at det eneste sikre med denne mest brukte fergeruta i Harstad kommune er den uunngåelige evinneligheten i at det alltid - alltid - er like før ferga stopper.

Ikke nok med det. En bilist som har vist mangelfull forstandighet ved å ta en kjøretur bortover Fylkesvei 15 oppunder de hengende, evighvite tinder ut mot nordvest, kan jo være livsikker på å få en stein i skolten. En stor en. Som kommer høyt oppe fra. Alt er høyt på nordvestre delen av Grytøya, hvor ørna ser ned på bebyggelsen på Alvestad - et mjukt navn på en hard plass - ja, og bratt. Men mister grytværingene humøret bare for at de fra tid til annen mister hodet? Ikke tale om. Ikke engang været gjør særlig mye av seg. Det er en kjent sak at hvis det vifter vennlig i byen, pisker det skinnet av stålstenger der ute i nordvest, de siste centimeter fast land under føttene kommunen eier og har i den himmelretningen.

Neida, når det smeller mellom novene som verst er det bare å stille inn en ekstra brei vinkel i sjøbeina, så tar hverdagen også en grytværing i handa som ei snill tante, og rusler inn mot helg og stille. Vi snakker plutselig om noe av det aller sweeteste i hele kommunen. Noen sentrumsborgere har oppdaga Grytøya til gagns. Det er de som tar ferga over, går i land og trasker rettt til fjells med ski på ryggen, opp til tusen meter, tar på skiene og kjører pudderkilometer rett ned ad fjellveggene, inn og ut av smale skar, og dalgangene blir oppdimensjonerte, frydefulle halfpipes.

Forholdene, som har knødd, vridd, stuka og kvesset øyfolket opp gjennom generasjonene, har naturligvis gjort grytværingene til noe av det hyggeligste folk du oppregne kan - muligens må ørna helt til Meløyvær for å finne dess like.

Stor natur skaper også stor poesi. Bare se på stedsnavnene ørna svever over denne aprildagen som for en gangs skyld ikke besto av slaps, drevs og nullføre. Vi fikk en værslitt alvestadværing til å plassere navnene ut i bildet, og Pål Alvereng, inngrodd væring som har snudd hver stein på denne delen av Grytøya - og det sier ikke så lite - brukte kort tid. Ørna kan nyte navn som Flynderfjellet, Småtindfjellet (ikke akkurat noe lite fjell), Mosthallarn og Skamløysa - sistnevnte er forresten også navn på et bra øl fra Alverengs bryggtanker.

Alvereng minner forresten om at det helt i venstre bildekant er lagt ut noen boligtomter. For er det noe grytværingene ønsker seg mer enn bedre fergeruter, er det å nyte ei kald ei og en burger inne blant saltstenkte naustvegger.

Som ørna ser: Flat og fruktig miniprærie blant steinkolosser

Stopp en hal. La øynene ta seg en fest på denne deilige framveksten. Norske nes med like slake og bredt svungne former kan forvente fredning, og status som viktige attraksjoner.

Et klassisk amfi mellom åsene, skogen og elva

Hvis turgleden har bedre kår i denne lille bynære grenda enn nesten alle andre steder i byen, burde ingen undres.

Utrydningstruede strender, holmer og sund

- Sånt lys finnes jo ikke. Du må tone det ned litt!

 

Utforsk tema:
Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Dødsulykke på E6

En motorsyklist kjørte torsdag kveld av veien nord for Olsborg i Målselv.

Redd for nattesøvn

Vil de nye kampflyene ta nattesøvnen fra dem bor i nærheten av flyplassen?

Utsetter avgjørelsen for det gamle Statoilbygget til neste år:

– Er ikke forsøkt diktert

Medkila Omsorgsboliger AS må pent vente til i mars neste år før kommunestyret sier ja eller nei til kjøp av det gamle Statoil-bygget i Medkila.

Utsetter avgjørelsen for det gamle Statoilbygget til neste år:

– Er ikke forsøkt diktert

Redd for nattesøvn

Vil de nye kampflyene ta nattesøvnen fra de bor i nærheten av flyplassen?

Nordøsten passet perfekt

Les alt om åpningen av byens splitter nye molo!

Jerven har tatt lam

En sauebonde nord for Grovfjord sier jerven har drept fem lam.

Ny videregående skole her?

Harstad skipsindustri åpner for å legge til rette for ny videregående skole i sentrum av Harstad.

Planlegger nytt boligfelt i Medkila

Rådmannen sier ja til boligfelt i samarbeid med samme selskap som vil selge Statoil-bygget til kommunen.

Fikk ja til etablering i Gangsås næringspark

Bygget blir på 6.000 kvadratmeter. Kommunen vil fravike regional plan for handel og service.

Avlyser festspillkonsert

Må finne erstatter til Nordic Hall-konserten.

UiT-direktøren vil ha viserektor i Harstad

Universitetet presenterte i dag hvordan de vil organiseres. Dette etter en høringsrunde hvor Harstad kommune blant annet støttet kutt av Narvik som fakultetsby.

Positiv til Harstad Idrettsråds forslag om å bygge idrettsanlegg i Harstad:

-Som musikk i mine ører

Deler ut flere millioner kroner til aktivitetsanlegg:

Sjekk hvor mye de lokale anleggene får i tippemidler

Fylkesrådet deler ut spillemiddelmillioner til lokale aktivitetsanlegg.

Henrik Benjamin Igeland funnet død

Den døde personen som ble funnet i sjøen utenfor Senja i forrige uke var savnede Henrik Benjamin Igeland.

Nye farger på paletten - og utstilling i dag

Det er ikke bare asfalten på torvet som har fått en fargerik oppfrisking.

Se hvordan et havbad i Harstad kan bli seende ut

Se bilder og video og les mer om de ulike løsningene Harstad kan velge mellom.

Her vil han bygge havbad i Harstad

På reise i Finland så badesjef Kjetil Christoffersen lyset – eller skal vi heller si havet?

- Folk vil bygge flytende skulpturer og gangveier i havna

Det mangler ikke på ideer, sier havnesjefen.

Her ser du Arctic Arts Summit direkte

Se dag to av den store kulturkonferansen for Arktis. Følge den her på ht.no.

Snart kommer skattepengene

Åtte av ti får oppgjøret i dag.

Barna får pappa til å trampe klampen i bånn

Viktor Sogge ga seg etter ti år med bilcross fordi barna krevde mer av ham. Nå er det de samme barna som får han tilbake på banen.