– Jeg fikk nylig krav om eiendomsskatt på hytta som står på Stornes (gårdsnummer 83, bruksnummer 5), forteller Harr.

Billedkunstneren Karl Erik Harr har sitt atelier på Frogner i Oslo.

Harr fikk i sin tid tildelt en hytte på Stornes i gave fra Harstad kommune som kunne brukes som kunstnerbolig.

– Jeg har i løpet av årene besøkt hytta på Stornes maks en gang i året. Det er svært sjelden at jeg har malt her, sier Harr.

I tillegg til kravet om eiendomsskatt, har han fått skattekrav på bruk av atelier. Det reagerer han sterkt på.

Summen

– Eiendomsskatten på hytta er egentlig symbolsk. Det jeg reagerer på er at jeg som kunstner blir skattlagt for å stå ute i naturen på Stornes å male, en såkalt atelier-skatt eller næringsskatt.

– Jeg er mildt sagt forundret over dette kravet, sier en opprørt Harr.

Brev ordfører

Han har sendt brev til ordføreren med spørsmål om dette kravet. Han venter fortsatt på svar.

- Jeg er skuffet over at jeg ikke får svar fra den øverste politiske sjefen i Harstad kommune. Dette dreier seg om en sak der jeg som kunstner har fått en hytte i gave av kommunen, sier maleren fra nord.

Nå har han osgå fått purring på skattekravet på atelieret på Stornes. Det gjør han en smule irritert, Nå håper kunstneren å kvitte seg med gaven, og dermed skattekravene fra Harstad.

– Jeg har prøvd på å få solgt hytta på Stornes, fordi jeg verken har tid eller mulighet til å holde denne gaven ved like. Ingen har vist interesse for å overta hytta sålangt, sier kunstneren.

Han ønsker i første omgang et svar fra ordføreren på brevet han sendte til henne for en stund sideen. Harr ønsker også en avklaring om skattekravene.

To forskjellige krav

– Alle som har hytte i Harstad kommune må betale denne skatten. Når det gjelder hytta til Harr på Stornes, så tror jeg beløpet ikke skal være så stort med tanke på beliggenhet og størrelse. Jeg mener også at hytta er gammel. Harr har mottatt hytta som gave fra kommunen og han står derfor formelt som eier av den. Derfor får han det ene skattekravet fra kemnerkontoret, sier Bjørnar A. Olsen, som er fagleder ved kemnerkontoret i Harstad kommune.

– Når det gjelder det andre kravet som han kaller for «atelier-skatt», må det være krav om skatt på næringseiendom. I 2016 var denne skattesatsen på 5,8 promille. Dette er det normalt Skatt Nord som administrer, sier Olsen.

– Hvis Harr skal klage på denne skatten, er det Areal og byggesakstjenesten som behandler disse klagene, sier Bjørnar A. Olsen ved Harstad kemnerkontor.

Runder77 år

Harr fyller 77 år 8. mai i år. Da han fylte 75 år var han aktuell med separatutstilling i galleriet Gulden Kunstverk ved Drammen.

– Det er nesten Pushwagner-stemning her, sa galleristen Walter Welo, og sikter til utstillingen med Pushwagner (Terje Brofos), som i 2010 trakk fulle hus, skrev aftenposten.no.

Da var Harr overveldet over både responsen fra publikum og salget.

– Det betyr at jeg kan få arbeidsro i et drøyt år fremover. Selv om jeg ikke har noe anerkjennelse i dagens kunstmiljø, så har jeg hvert fall et publikum. Mens Erling Kagge viser fram bananskall i Astrup Fearnley Museet, så holder jeg meg til det klassiske maleriet, sa Harr i et intervju til Aftenposten i 2015.

Fakta

  • Karl Erik Harr ble født i Kvæfjord i Troms 8. mai 1940

  • Han er utdannet blant annet ved Kunstakademiet.

  • Bildene hans representerer en nyromantisk retning som oppsto i løpet av 1960-årene. Motivene er ofte hentet fra det nordlandske landskap.

  • Harr har deltatt ved en rekke separatutstillinger og kollektivutstillinger både i inn- og utland. Innkjøpt av museer og har hatt mange utsmykninger.

merkelig: Jeg reagerer på skatt på bruk av atelier. Skal kunstnere som maler i naturen skattlegges for at en maler i naturen Foto: børge hoseth