Harstad Frivilligsentral er under Harstad Røde Kors sine vinger og holder til i Røde Kors-huset i Havnegata.

- Her organiseres mange aktiviteter og tilbud, sier daglig leder Vigdis Motrøen.

Sentralen

- Frillighetssentralen er blant annet godt kjent for sandstrøingsprosjektet vårt som vi var først i landet med. Sammen med Arbeidslaget i Harstad kommune har vi hatt dette tilbudet i 17 år. Og med flere andre aktører var vi med og startet Multicultura for mange år siden, en driftig organisasjon som i dag er vel etablert i Harstad og godt kjent i distriktet rundt, sier Motrøen.

Internasjonal Kafé har vært drevet i snart ti år, og sentralen bidrar med frivillige til ulike arrangementer i kommunen, som for eksempel eldredagen og arrangement på sykehjem.

De frivillige

Å være aktiv frivillig bidrar til å forebygge ensomhet og passivitet og er forbundet med bedre helse.

- Selv om vi har mange frivillige som stiller opp har vi bruk for flere, så dersom det er noen der ute som kunne tenke seg å gjøre en innsats så må de ta kontakt med oss. Det er behov for flere frivillige til besøkstjeneste, leksehjelp og norsktrening, natteravner og arrangement, sier den daglige lederen. Vi samarbeider også gjerne med andre lag og foreninger.

- Jeg kan jo nevne at en av de mest populære tiltakene vi har er Internasjonal Kafé. Her møtes både norske og folk fra mange andre land for å drikke kaffe og snakke norsk som en del av treningen for blant annet flyktninger, sier Motrøen. Harstad Røde Kors har nylig startet en ny sosial møteplass hvor folk fra mange land møtes for å spille spill, brettspill, kort, sjakk. Digital Senior, som er opplæring i bruk av nettbrett og internett, starter vi opp i slutten av april. Til dette trenger vi både frivillige og deltagere. Vi har en utstyrssentral der vi har turutstyr, fiskeutstyr og skiutstyr som vi låner bort til de som trenger det og ikke har slikt utstyr selv, noe som også er populært.

Fremtida

Vi tror det blir enda større behov for frivillig arbeid i årene som kommer. V kommer til å jobbe med frivillighet så lenge det er et behov for det og ikke minst så lenge vi har økonomi til å drive kontoret, sier Motrøen. Med de tilskuddsordninger vi har i dag, ser vi lyst på fremtiden. Men vi kan ikke gjøre så my uten de frivillige, så fremtida vår er avhengig av dem, sier hun til slutt.

Mange jern i ilden: Det er mange arbeidsoppgaver for Frivillighetssentralen og her er daglig leder Vigdis Motrøen i gang med kontorarbeid som også må gjøres. Foto: Bengt Simonsen