I mange mottak for enslige mindreårige har det vært en del uro det siste halvåret. For å legge forholdene best mulig til rette, har UDI utsatt å si opp avtaler med flere asylmottak for mindreårige tidligere i vinter.

– Vi ønsker at de mindreårige skal ha en så god hverdag som mulig. Så langt det lar seg gjøre, prøver vi derfor å unngå å flytte barn og unge midt i et skoleår. Når vi nå sier opp avtalen med elleve mottak, vil flyttingen kunne skje i løpet av sommerferien, sier fungerende avdelingsdirektør Borghild Fløtre i UDI.

Men hun understreker at UDI, jevnlig gjennom hele året, vil vurdere mottakskapasiteten for å oppfylle kravene til effektiv drift.

Flyttingen vil skje over noe tid og UDI legger opp til en størst mulig grad av forutsigbarhet for hver enkelt beboer.

Hamnvik mottak for enslige mindreårige asylsøkere legges ned. Her er det i dag 42 plasser. Nedlegging blir det også for Elvemo mottak i Skånland, der det er 50 plasser.

I tillegg varsles seks ordinære mottak om at avtalene sies opp. Av disse er det bare Skibotn mottak i nord som legges ned. Totalt sier UDI opp 445 plasser for mindreårige og 1 030 ordinære plasser.

Siden mars i fjor har antallet beboere i alle mottak sunket fra 26 400 til 10 300 ved utgangen av mars i år. Årsaken er at det stadig kommer færre asylsøkere til Norge, og flere av beboerne blir enten bosatt i kommunene eller må reise ut av Norge.