I forbindelse med at kommunestyret i budsjettmøtet i desember bevilget 10 millioner kroner til sentrumsutvikling, herunder utskifting av den omstridte brosteinen på Rikard Kaarbøs plass, ble det fra politikerne uttrykt klare forventninger om gjennomføring innen festspillstarten i 2017.

Torsdag ble det gjennomført et møte på rådhuset der blant andre råd for funksjonshemmede, Harstad Profileringspool, Statens vegvesen, Harstadregionens næringsforening og arkitekt og konsulent fra Rambøll, var blant deltakerne. De ble bedt om innspill og forslag til den videre prosessen rundt sentrumsutviklingen.

Helhetlig løsning

Ifølge enhetsleder Svein Arne Johansen ved Drift og utbyggingstjenesten i Harstad kommune og prosjektleder Fred Erik Fredly, vil det neppe la seg gjøre å få på plass en rask, midlertidig løsning for å fjerne brosteinen på Rikard Kaarbøs plass.

– Vi har et kommunestyrevedtak å forholde oss til der vårt fokus går på en helhetlig løsning for å få mest mulig ut av de 10 millionene som er bevilget til opprustingen av sentrum.

– Da må vi snu oss rundt og se på hvilke tiltak som kommer når, og rekkefølgen. Vi er godt kjent med ønsket om å skifte ut den knudrete brosteinen. Det skal vi få til med en universell utforming, men da må samtidig øvrig infrastruktur i området ha en helhetlig gjennomføring.

–Forslag til løsninger som måtte komme må ikke legge store begrensninger for den videre utviklingen av fleksible løsninger for byrommet, oppfordret Johansen og Fredly til de fremmøtte.

Vil ta to-tre år

– Det er et svært møysommelig arbeid som må gjøres, og som må gjennom flere prosesser som tar tid, blant annet den politiske behandlingen, sa Fredly.

– Som utgangspunkt ser vi for oss at arbeidet gjennomføres innenfor rammene av ferdigstillelsen av Harstadpakken. Det vil si i løpet av de neste to-tre årene. Det er per i dag vanskelig å si når vi starter jobben, men vi tar sikte på å ta sone for sone gjennom en trinnvis iverksettelse.

– Da ser vi på hva som er viktigst å ta først, og da vil utskiftingen av brosteinene på Rikard Kaarbøs plass komme tidlig i denne prossesen, kunne Fredly slå fast.

Denne brosteinen på Rikard Kaarbøs plass i sentrum av Harstad har i mange år vært en utfordring for funksjonshemmede og svaksynte. Arkivfoto. Foto: Haavard Kristoffersen Hansen