Kommunen har i det siste opplevd stor pågang både fra boligsøkere og utbyggere, og boligseminaret ble arrangert som en møteplass for disse. I tillegg hadde seminaret som mål å skape kontakt mellom ulike entreprenører i regionen slik at de kan stå sterkere rustet når Forsvaret for alvor starter bygginga.

Trenger boliger

Ordfører Svein Erik Kristiansen kunne glede seg over stor interesse for seminaret.

– Det er viktig at ulike aktører kan treffes, for når de får anledning til å snakke sammen, så skjer det ofte positive ting. Evenes har i dag for få boliger til å kunne møte etterspørselen, og det må vi gjøre noe med. Fem leiligheter er allerede ferdigstilt i det vi kaller trinn 1 i Evenesmodellen, og trinn 2 med ti utleieboliger er under bygging ovenfor rådhuset. Likevel er det mulig at vi vil bygge ti leiligheter til. I tillegg kommer Forsvarets utbygging der investeringene er beregnet til fire milliarder kroner, og flystasjonen vil få en bemanning på 300 vernepliktige og 600 ansatte.

329 tomter

- Vi håper at så mange som mulig av de ansatte bosetter seg i denne regionen, og vi blir selvfølgelig veldig glade for alle som velger Evenes som bosted. Kommunen skal legge til rette for at flest mulig gjør det, og i de siste ti årene har vi jobbet for å klargjøre boligtomter. Per i dag har vi 329 tomter som er klare, eller nesten klare med nødvendig infrastruktur. For lokale utbyggere kan dette oppleves som store tall og store prosjekter, både når det gjelder boliger og de øvrige av Forsvarets byggeprosjekter. Men hvis de snakker sammen og skjønner at de kan gjøre ting i lag, vil mange av prosjektene kunne løses innen regionen. Jeg tror vi kommer til å se mye spennende samarbeid både på boligsida og generelt i næringslivet. Men det begynner å haste, for allerede i juni 2019 skal mesteparten av bygginga for Forsvaret være i gang, og i løpet av 2021skal alt være ferdig, sier ordføreren.

Tror på samarbeid

Blant de lokale utbyggerne på boligseminaret var Hans Jonny Nilsen i evenesfirmaet Mesterbygg AS. Han har stor tro på at større oppdrag kan løses gjennom samarbeid mellom flere firmaer.

– Vi har nettopp ferdigstilt fem leiligheter i bygget til Ofoten Sparebank og er i gang med ti boliger ovenfor rådhuset i Bogen. Dette får vi til gjennom et samarbeid med narvikfirmaet Bygg og Vaktmesterservice og Ofoten og Midt-Troms Boligbyggelag. Firmaet vårt har i dag ti ansatte, og vi vurderer ikke å utvide arbeidsstokken, men heller satse på samarbeid. Vi skal imidlertid være forberedt på den utviklinga som kommer til å skje, og derfor har vi planer om å starte et nytt firma som skal produsere taksperrer som det allerede er et stort marked for.

Imponert over Evenes

Administrerende direktør i Ofoten og Midt-Troms Boligbyggelag (OMT BBL), Kristin Leiros, har allerede i to år samarbeidet nært med Evenes kommune, og hun hadde bare positive erfaringer å vise til.

– Vi har allerede etablert Bogen Borettslag og er i gang med flere boliger, og jeg er imponert over Evens kommune. OMT BBL samarbeider med flere kommuner, og slik ros gir jeg ikke gi til alle. Evenes er dyktig, rask, positiv og handlingsorientert. Jeg oppfatter kommunen som veldig klar til å ta det store ansvaret som nå foreligger.

SAMARBEID: Hans Jonny Nilsen i evenesfirmaet Mesterbygg AS tror at samarbeid mellom de ulike aktørene også i framtida vil være viktig. Foto: Per Jan Pedersen
ROS TIL EVENES: Etter to års samarbeid med Evenes har administrerende direktør i Ofoten og Midt-Troms Boligbyggelag (OMT BBL), Kristin Leiros, bare positive tilbakemeldinger. Foto: Per Jan Pedersen