Viggo Valle var elev ved reallinja på Sortland gymnas, som det het den gangen, fra 1970-1973. Selv om Lofotværingen kom flyttende fra Svolvær, var det svært sjelden at han returnerte til hjemstedet i helgene. Det tok rett og slett for lang tid å reise dit.

- Forbindelsene den gangen var helt annerledes enn i dag. Å reise til Lofoten med buss tok faktisk åtte timer. Tiden jeg fikk hjemme var så kort at det ikke var mye vits i siden jeg bare rakk å ligge over natta. Derfor ble jeg også værende på Sortland i helgene og tilbrakte nok mer tid der enn flesteparten av de andre tilreisende elevene, sier han.

- Veldig gode lærere

For spesielt interesserte kan det nevnes at Valle bodde på tre forskjellige adresser i løpet av sitt opphold på Sortland, inkludert Lille Åsvei, Lamarkveien og Søndre Frydenlund Alle.

Den folkekjære programlederen betegner Sortland Gymnas som en kvalitativt god skole.

- Det var et lærested med svært høy kvalitet, der lærerne var veldig gode. De bidro til å stimulere interessen min for geografi, og for norsk og fransk. Jeg lærte mye fransk der, noe jeg har hatt stor glede av senere, sier han.

Streng rektor

En episode fra skoledagene ved Sortland Gymnas har særlig brent seg fast i minnet til Valle.

- Skolen hadde en meget streng rektor. En av elevene ble faktisk utvist fordi førstnevnte hadde sett han gå med hendene i lommene. Det ble oppfattet som uhøflig opptreden, nesten på grensen til streik. Det ble opprør da de andre elevene fikk vite om dette. I protest mot rektor var det ingen som gikk tilbake til undervisning. Saken fikk også den del oppmerksomhet i media, forteller Valle.

- Og den som dekte saken, for Bladet Vesterålen, var Tande-P, legger han til.

Gammelt samarbeid

Valle og Tande-Ps veier skulle krysses igjen bare noen får år senere. Tande P, eller Alf Tande Pettersen som er hans egentlige navn, kjenner de fleste fra flere underholdningsprogrammer i NRK på nittitallet.

Trønderen jobbet aller først med Valle i forbindelse med programmet «Lykkeboden» i 1978, der Tande-P fungerte som produsent, mens Valle var tekniker. I år har de samarbeidet igjen, i forbindelse med 30-års markeringen av Påskelabyrinten. Mer om det etter hvert.

Aktiv elev

Når vi spør Valle om han var en engasjert elev under gymnastiden, svarer han samtykkende. Han var med på mye, særlig i russetiden.

- Jeg var aktiv både i russeavisen og russerevyen. Jeg hadde rundt 10-11 roller i revyen, så det var hektisk. Vi hadde premiere på Sortland, men reiste deretter rundt i Vesterålen og var både i Alsvåg og på Bleik. Overskuddet av billettinntektene ga vi bort til et veldedig formål, sier han.

Kjente klassekamerater

Noen av klassekameratene hans var minst like engasjerte politisk, i alle fall skulle de bli det noen år senere. Valle gikk nemlig i kasse med tre fremtidige politikere.

- Det var tidligere statsråd Odd Roger Enoksen, fylkestingspolitiker for Arbeiderpartiet Sonja Steen og fylkestingspolitiker for Rødt, Frode Bygnes. At jeg gikk i klasse med tre fremtidige politikere, synes jeg er artig å tenke på, sier han.

Interessen for geografi og historie ble stimulert lenge før han kom til Sortland. Da han var ganske liten, bestilte han De Bestes Verdensatlas på postordre. Interessen var dermed født.

Store endringer

Da Valle ble gymnasiast i 1970, så både verden og Norge helt annerledes ut enn i dag. På den tiden hadde for eksempel Norge fortsatt ikke fått fargefjernsyn. Stortinget vedtok at Norge skulle ta opp igjen forhandlinger om medlemskap i EF. Richard Nixon var president i USA. I Norge var det Per Borten som bekledde statsministerembetet. Sortland så også radikalt annerledes ut den gangen.

- Mye skjedde etter at jeg ble uteksaminert i 73. Bruene kom, som da var et av de største fremskrittene i Vesterålen kommunikasjonsmessig. Kystvaktbasen ble også bygget etter min tid. Dessuten har Sortland i ettertid blitt et vekst- og knutepunktsenter i mye større grad enn det var den gangen, sier han.

- Men om Sortland har en like bra videregående skole og skolesenter nå, vet jeg ikke, legger han til.

Viste omsorg

Det var ikke bare selve tiden på skolen som Påskelabyrint-generalen ser tilbake med stor glede. Han ble saktens tatt godt vare på utenfor skoletid også.

- Sortland var også veldig tilrettelagt for oss som bodde på hybel. Vi som var borteboere hadde klippekort på et sted som het Melkebaren. Der spiste jeg seks dager i uka. Jeg betalte for fem måltid og fikk det sjette på kjøpet. Om jeg uteble, minnet fruen som drev stedet meg på at jeg ikke måtte hoppe over middagen. Det sa hun ikke for å tjene penger, men fordi hun hadde omsorg for oss ungdommene, sier han.

Øl og kondomer

Et annet sted som nok var yndet for mange skoleelever den gangen, var malerbutikken Lundbakk. Det var nemlig ikke bare maling som var å finne blant varesortimentet. Øl og kondomer var også å få kjøpt.

- Det var en veldig god kombinasjon. Jeg er faktisk sikker på den butikken berget mange uønskede svangerskap, sier Valle.

Når man først prater med Valle, er det naturlig å sveipe innom Påskelabyrinten, det populære radioprogrammet som i år har vært på lufta i 30 år. Et av formålene med årets utgave, som ble avsluttet påskeaften, var å gi lytterne noe ekstra. Resultatet ble Påskelabyrinten afterski, som har blitt kringkastet på P1+.

- I stedet for å feire med champagne og fyrverkeri, har vi valgt å gi lytterne et ekstra tilbud som inkluderer Tande P. Der har vi gått litt mer i dybden på noen av oppgavene, i tillegg til at vi forteller mer om de ulike stedene fra konkurransen, forklarer Valle.

Ikke lei av Påskelabyrinten

Etter å ha holdt på med Påskelabyrinten i 30 år, noe som tilsvarer rundt 200 sendinger, opplever ikke hovedpersonen selv noen form for slitasje. Han synes det er like stimulerende å holde på nå som det var tidligere.

- Den største forskjellen nå er at vi har mange flere lyttere enn vi hadde i starten . For egen del er det like givende. Hodet og hjernen virker fortsatt og det er fortsatt kreativitet og guts igjen. Jeg er svært glad i og har en indre trang til å dele kunnskap. Hva er vel bedre enn gjøre det sammen med 800.000 lyttere?, spør han retorisk.

- Jeg synes faktisk at årets utgave av Påskelabyrinten har vært en av de bedre, legger han til.

Stolt

At et radioprogram innenfor kultur- og underholdningssjangeren holder det gående i tre tiår, er ikke bare uvanlig, men også unikt.

- Jeg er veldig stolt over at et 80-tallsprogram, med samme kjenningsmelodi og samme programleder, har overlevd i 30 år. Det er jeg virkelig, sier han.

Selv om Valle nærmer seg pensjonsalder, er det foreløpig ikke noe som tyder på at Påskelabyrinten synger på siste verset.

-Jeg har allerede satt i flere personer med å lage oppgaver til neste års program. Dessuten sa P1-sjefen at han ikke ville ha noe 30 års jubileum dersom jeg skulle slutte. Derfor blir det i alle fall ett år til, slår Viggo Valle fast.