Jon Bjerkan er ansatt ved Harstad voksenopplæring, og det var via jobben Bjerkan skulle møte en 17 år gammel gutt som heter Yousef og går på skole i Harstad.

- Han er en elev på voksenopplæringen, og en flyktning fra Syria. Moren og søsknene er i Tyrkia, og han ventet på at søknaden for familiegjenforening skulle behandles, sier Bjerkan.

Yousef fikk nylig søknaden for familiegjenforening godkjent, men 17-åringen hadde ikke penger til å betale for familiens reise.

- Jeg forstod at han trengte hjelp, fordi jeg vet hvordan systemet i Norge fungerer. Det er slik at personen som er i Norge må betale for familiens reise til Norge, og i dette tilfellet ble det litt spesielt. Yousef er bare 17 år, og ble sittende alene med ansvaret. Andre som får familiegjenforening er ofte voksne. Da visste jeg at det ville bli ekstra vanskelig for han å få ordnet noe, forteller Bjerkan.

God respons

I løpet av den siste uka har Jon Bjerkan tenkt på hvordan han kunne hjelpe Yousef, og på om han skulle gå via Facebook for å starte en kronerulling for å hjelpe Yousef. Fredag morgen bestemte han seg for å gjøre nettopp det, og la han ut et innlegg på Facebook hvor han oppfordret venner til å hjelpe til med å bidra med penger. Responsen var over all forventning.

- Jeg ønsket å hjelpe Yousef, og tenkte at det var sikkert andre som også ønsket å gjøre det hvis man bare spurte. Responsen etter at jeg la ut innlegget var veldig god. Det plinget inn hele dagen, og det tok bare fem minutter før de første pengene kom inn. Bare etter fem minutter hadde ei jeg kjenner gitt 300 kroner, og noen minutter etter det igjen kom det mer penger, forteller Bjerkan.

Rørt

Lørdag ettermiddag hadde Bjerkan samlet inn 10 000 kroner. Flybillettene for familien koster 15 000 kroner.

- Det er helt fantastisk at så mange ønsker å stille opp for noen andre. Jeg blir veldig rørt, sier Bjerkan.

Jon Bjerkan tok seg også tid til å stikke innom Yousef fredag ettermiddag.

- Han er veldig glad, og forstår ikke helt at folk er så snille. Jeg har sagt til han at vi skal få familien hjem.