Rettspraksis er at ved alvorlige trusler gis det ubetinget fengsel mellom 15 og 30 dager.

I stedet er 21-åringen dømt til 45 dagers betinget fengsel for vold og trusler mot sin egen far, hærverk hos foreldrene og for besittelse av mindre mengder narkotika. Dommen er i samsvar med aktors påstand. Forsvarer mente mannen måtte anses på mildeste måte. Tiltalte erkjente seg skyldig etter tiltalebeslutningen

Det var i april i fjor at mannen kom hjem til sine foreldre og slo faren i ansiktet og truet med å drepe han. I tillegg gjorde han hærverk på foreldrenes eiendeler. I denne perioden ble han to ganger stoppet med narkotika. Den ene gangen med 0,6 gram hasj og senere ble han stoppet med 0,9 gram cannabis. Til slutt ble han tatt for bruk av narkotika.

Var utenfor samfunnet

I Trondenes tingrett forklarte 21-åringen at han hadde brukt narkotika over lengre tid, og at han i denne perioden, som tiltalen gjelder, var mye frustrert. Han fant ikke sin plass i samfunnet, og han visste ikke hva han ville med livet. Han hadde nylig mistet kjæresten og hadde sluttet i jobben.

Han forklarte videre at han over lengre tid hadde hatt et anstrengt forhold til familien. Han kranglet mye med faren, siden han ikke følte han fikk bestemme over livet sitt.

Denne aktulle aprilkvelden var han ruset og dro hjem til foreldrene. Utpå kvelden fant han ut at han skulle klippe ut seg selv på flere familiebilder. Dette for å fjerne seg fra familien. Senere på kvelden villle han låne bilen for å kjøre til Bjerkvik. Faren nektet å gi han nøklene siden han var ruset. Tiltalte sa i retten at han slo faren med knyttet neve en gang og gang med flat hånd mot ansiktet. Mannen ble deretter overmannet av faren og broren. Da framsatte han en rekke trusler overfor sin far. I denne forbindelse kom trusselen om at han skulle drepe faren. Faren og broren klarte å låse tiltalte inne på vaskerommet.

Overnattet i Folkeparken

Politiet ble tilkalt, men de var på et annet oppdrag og kom ikke før etter en time. Tiltaltes mor ringte derfor en nabo som jobber i politiet. Han kom til unnsetning og fikk roet situasjonen. Da politiet kom, tok de med mannen og satte han på glattcelle

Dagen etter dro han tilbake til foreldrene for å hente personlige ting. Han ble nektet å komme inn, noe som gjorde han kraftig provosert. Mannen tok kontakt med politiet for å be om bistand da han mente familien ikke kunne stenge han ute fra huset. Det resulterte i at mannen på ny ble satt på glattcelle. Påfølgende natt overnattet han i Folkeparken.

Politiet utstedet besøksforbud og familien snakket ikke med tiltalte på tre måneder.

Faren til tiltalte vitnet i saken og beskrev tiltalte som en snill og reflektert person som hadde stor omsorg for andre. Han forandret imidlertid personlighet når han var ruset, for da var han svært sint og aggressiv. Denne aktulle kvelden og natten beskrev faren som kaotisk og skremmende. Faren sa også at situasjonen rundt tilalte er mye bedre i dag. Etter hvert har tiltalte og familien fått en god relasjon og tiltalte er inne i en positiv utvikling.

Vold mot faren er skjerpende

Retten skriver i sin utmåling av straff at det er skjerpende at tiltalte har framsatt en rekke trusler mens han var ruset og aggressiv. Truslene og atferden til tiltalte resulterte i at hele familien ble redde og følte seg utrygge i sin egen bolig. Det er også skjerpende at tiltalte utøvde vold mot sin egen far. I formildende retning mener retten at tiltalte har erkjent forholdene. Hendelsene i april 2016 var en familiesituasjon som eskalerte og kom ut av kontroll. Det er også formildende at det snart er ett år siden dette fant sted. Den lange tiden har medført unødvendig påkjenning for både tilalte og familien. Retten mener det også er formildende at tiltalte har hatt en positiv utvikling. En dom på ubetinget fengselsstraff vil kunne medføre reversering av den positive utviklingen, noe som vil være uheldig for alle parter.