I februar 2015 bestemte regjeringen at den toårige fagskolen skulle legges til Norges Brannskole, og i september året etter kom den første bevilgningen på 18,9 millioner kroner. Det innebærer at antallet studenter vil øke fra dagens antall som er mellom 80 og 120 til 320 studenter.

Tidlig dialog

For å få en tidlig dialog med Justis- og beredskapsdepartementet, inviterte ordfører Liv Kristin Johnsen statssekretær Thor Kleppen Sættem på besøk. Mandag formiddag fikk han og representanter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap en oppdatering på prosessen med å forberede den nye fagskolen.

I vedtaket om etablering av fagskolen har det sneket seg inn en formulering om at deler av den teoretiske undervisninga skal foregå ved Høgskolen i Harstad. Muligens har man her blandet fagskolen sammen med forberedelsen av en kommende lederutdanning, og departementet holder derfor fortsatt på med å utrede hvor teoridelen ved fagskolen skal foregå.

Alt på ett sted

Dette reagerer Tjeldsunds ordfører på.

– Jeg synes det er unødvendig å bruke ressurser på noe som allerede er åpenbart, og fra kommunens ståsted ser vi ingen grunn til at ikke all undervisning skal legges til Norges Brannskole. Her kan studentene bo, og her finnes alt av øvings- og undervisningsfasiliteter i gangavstand. Ved alle tilsvarende fagskoler i Sverige, England og andre europeiske land har de samlet teori- og praksisundervisning i kompakte miljø. Erfaringene som Norges Brannskole har gjort er også at studentene ved bachelorstudiet i internasjonal beredskap ønsker å ha all undervisning samlet ved brannskolen.

Mens forberedelsene av fagplaner og annet innhold i det nye studiet er i full gang, skjer det lite med hensyn til etablering av nødvendig infrastruktur. Her vil kommunen spille en viktig rolle, og selv om ordføreren var tydelig irritert på grunn av manglende signaler fra de som tar beslutningene, ordla hun seg forsiktig.

– Jeg skulle ønske at politikerne var mer foroverlent i forhold til dette. Vi ønsker å være på tilbudssida, men kommunen må blant annet vite hvor store arealer og hvor mye vann og avløp vi må legge til rette for. Et annet usikkerhetsmoment i forbindelse med nyetableringa er bo-fasiliteter. Det er nå klart at fagskoleelever har krav på studentboliger. En representant for Studentsamskipnaden i Tromsø har vært på besøk her, og vi ble anbefalt å bygge alle studentboligene her. Siden det ikke var sikkert at Studentsamskipnaden klarte å bygge disse boligene fort nok, har vi vært i kontakt med private utbyggere. Men alt dette avhenger av at vi får de nødvendige signalene tidlig nok, var ordførerens budskap til statssekretæren.

Tar budskapet videre

Statssekretær Thor Kleppen Sættem lovet å bringe budskapet videre.

– Det er ikke vanskelig å forstå at kommunen vil ha tidlige signaler for å få lagt til rette for nødvendig infrastruktur. Ellers må vi få avklart et eventuelt samspill med Høgskolen i Harstad når det gjelder den teoretiske undervisninga.