– Vi reagerer på at det fra Tromsø tvangsinnføres ordninger med parkeringsavgifter på de ansatte og elever ved de videregående skolene her i Harstad, sier Terje A. Larsen, som er plasstillitsvalgt i Utdanningsforbundet ved Stangnes videregående skole.

Sammen med plasstillitsvalgt for medlemmer i Skolenes landsforbund, Frode Bygdnes, reagerer de på at det blir parkeringsavgift ved de to videregående skolene i Harstad i løpet av 2018.

De ansatte ved fylkesbygget til Troms fylke må allerede i dag betale 60 kroner dagen for å parkere utenfor sin arbeidsplass. Fylkesråd for plan og økonomi, Gerd Kristiansen, er klar på at dette er et ENØK-tiltak som skal være med på å få ned biltrafikken blant de ansatte i Troms fylke. Parkeringsavgiften på 60 kroner dagen er et politisk virkemiddel. Det sto det i innstillingen som ble vedtatt i fylkestinget i desember 2017.

– Det er vedtatt i fylket at det skal bli parkeringsavgift på 60 per dag for ansatte og elever på Stangnes og Heggen. Det vil i praksis si at en ansatt eller elev som har sitt virke ved disse to skolene må ut med rundt 1.200 kroner i månedene, sier de.

– Fort i svingene

– Dette er blitt avgjort på fylkesnivå. Jeg synes det har gått veldig fort i svingene her.

De tillitsvalgte sier at de har hatt meget korte frister til å komme med innspill. Jeg synes det er galt å kalle dette for et ENØK-tiltak. Det blir feil for meg, sier Bygdnes.

Bygdnes synes dette rammer de ansatte, som har dårlig busstilbud der de bor, hardt.

– Det er sikkert 20 prosent av de ansatte her på Stangnes som er avhengig av å bruke bil til jobb på grunn av avstanden fra bopel til skolen er lang og at busstilbudet er svært begrenset, sier Bygdnes.

Han er også klar på at dette vil være en ren lønnsreduksjon for dem som er ansatt ved to fylkeskommunale arbeidsplassene i Harstad.

– Føles som tvang

– Det er i dag mange arbeidstakere her i byen som allerede betaler for å parkere bilen sin når det er på jobb. Er ikke rimelig at dere også skal betale?

– Vi reagerer på prosessen. Vi reagerer på summen vi skal betale. Vi synes 1.200 kroner i måneden er mye. Vi synes det er feil at ansatte og elever skal tvinges over på offentlig transport. Vi skjønner miljøbiten, men vi skjønner ikke tvangen som skjer her fra fylkesråden mot de ansatte ved Stangnes og Heggen, sier Terje A. Larsen

De reagerer også på at fylkesråden samtidig ser for seg fulle parkeringsplasser og 2,6 millioner i inntekter.

– Alle ansattes organisasjoner ønsker at dette tatt opp i fylket på nytt, for vi mener at Harstad ikke kan sammenlignes med Tromsø, og vi ønsker selv å definere når vi i Harstad har et reelt alternativ til offentlig transport. Det som også er sagt i saken her er at kommunen vil forfølge ansatte og elever som velger å parkere på andre offentlige parkeringsplasser ved å sette opp parkeringsautomater der, melder Terje A. Larsen.

Han og Bygdnes påpeker også at det er svært begrensede dusj-fasiliteter for de som nå skal bytte ut bil med sykkel. Bygdnes klager også over dårlig saksbehandling. Det har vært brukt pisk, og ikke gulrot for og tekkes de ansatte.

Troms fylkeskommune har allerede innført ordningen for de ansatte ved fylkesbygget og tannklinikken. Nå følger de videregående skolene etter i Troms.