Hålogalandsbrua:

Nå er bærekablene på plass

I løpet av noen hektiske måneder er det strekt 80 delkabler over Rombaksfjorden, og nå starter jobben med å klemme delkablene sammen til to store bærekabler.

Arbeidet med å strekke delkablene over fjorden startet i begynnelsen av februar, og etter drøye to måneders arbeid er dette arbeidet ferdig nå.

Delkablene er strekt én og én over fjorden, fra Øyjord mot Karistrand på narviksiden.

Fra delkabler til hovedkabel

Nå som alle delkablene er på plass, starter jobben med å binde sammen delkablene til en sirkulær form ved hjelp av en hydraulisk presse. Deretter vikles hele kabelbunten med en myk galvanisert tråd, slik at den holder formen. Utenpå der legges det etter hvert også en armert tape til beskyttelse mot vær og vind.

Selv om kablene ligger tett, er det fortsatt cirka 20 prosent hulrom i bærekabelen. Kablene avfuktes ved at det kontinuerlig blåses tørr luft fra et avfuktingsanlegg gjennom kablene.

På bærekablene festes kabelklemmer som også er fester for hengestengene som skal holde brudekket oppe. Disse hengestengene skal etter planen monteres i løpet av sommeren/høsten.

Fakta

  • 2 stk. hovedkabler
  • Bygd opp av 40 x 127 ståltråder med tverrsnitt 5,96 mm
  • Totalt 18.300 km ståltråd
  • Diameter 47,5 cm - ferdig kompaktert og viklet
  • Hver hovedkabel veier 2000 tonn

Illustrasjon: Jon Opseth, Statens vegvesen

 
Mer å lese på ht.no:
(Foto: Thomas Rolland, Statens vegvesen)

Foto: Thomas Rolland, Statens vegvesen

Leses nå:
Nyheter

Arbeidsmiljøfestivalen i Harstad kommune:

– Vi må ikke miste hverandre

Direktørsvindel er utbredt i Harstad: – De har prøvd seg hos oss også

Harstad kommune, HSI og Hamek har alle vært utsatt for svindelforsøk. Metoden er den samme som lurte Festspillene for 770.000 kroner.

Kontrabassen skadet – konsert flyttes

Ublidt møte med flyets lasterom.

Alternativt dagsverk:

– Vi vil ha arbeid

Noter deg datoen 13. oktober først som sist. Da er det alternativt dagsverk, og elevene i de videregående skolene er ute etter noe å gjøre.