De som trodde at byens handelsstand skjelver foran gjenåpningen av regionens største kjøpesenter, må tro om igjen. Akkurat nå er optimismen i byen på topp.

– Mye avhenger av oss selv om vi skal lykkes. Vi må bare fortsette og stå på. Det er selvfølgelig skummelt at det åpner et stort senter, men vi må bare jobbe for å gjøre sentrum enda mer trivelig og attraktiv, sier Rudi Nilsen på Paletten.

Han får full støtte fra Arne Guttormsen på KappAhl og Beate Tande på Parabolflua.

– Her er det bare å brette opp ermene!

Guttormsen er forberedt på at det kan bli en tøff kamp om kundene.

– Jeg har en god magefølelse for byen, og jeg både håper og tror at det er liv laga for oss alle, sier han.

Innehaverne Ellen og Knut Bendiksen hos Tilbords forteller om stor optimisme i sentrum, ikke minst etter at at humorsprederen Ole-Jonny Korsgaard overtok som direktør i Harstadregionens næringsforening. Flere butikkeiere har opplevd omsetningsøkning så langt i år.

– Vi har mange attraksjoner i sentrum, festspillene, Bakgråden, Grottebadet, Kulturhuset, hurtigbåter og hurtigruta som slipper passasjerer av i sentrum. Vi får en flott havneutbygging og en kunststi langs sjøen. Vi tror Harstad som sentrum kommer styrket ut av at sentrene bygger ut. Det trekker flere folk også til sentrum, sier de, og legger til: – Vi er avhengig av sentrene og de er avhengig av oss.

Men én ting er de klare på:

– Politikerne må ikke fjerne sentrumsnære parkeringsplasser i Storgata og på Torvet. Vi selger mange store og tunge varer, og ingen kan forvente at kundene våre skal bære dem med seg lange strekninger, eller trille dem rundt på sykkelen. For mange kunder er det viktig at de kan parkere rett utenfor butikken. Vi ber på våre knær om at vi får beholde parkeringsplassene i Storgata, sier Beate Tande og Ellen og Knut Bendiksen.

Butikkinnehaverne er forberedt på at nye Kanebogen Senter vil ha nyhetens interesse de nærmeste ukene, men det tar de med knusende ro.

– Vi håper at Kanebogen Senter blir en kjempesuksess. Så må vi i sentrum gjøre oss mer attraktive, spille på lag og bruke de ressursene vi har. Økt besøk på sentrene, vil gi til økt besøk i byen. Vi har tro på at dette går bra, sier de.

Pa­ra­bol­flua: Sen­trums­næ­re par­ke­rings­plas­ser er kjem­pe­vik­tig for bu­tik­ke­ne i Stor­ga­ta og el­lers i byen, me­ner Bea­te Tande. Foto: Lars R. Olsen