De småløper mellom kartonger, malingsbøtter, jekketraller og en armada av arbeidsfolk. Flisleggere, snekkere, malere, elektrikere, ventilasjonsfolk, sveisere, butikkansatte og rengjøringspersonale. Gjerne med mobiltelefonen til øret. Det må gis raske beskjeder om hva som mangler. Og det må leveres promte.

to etasjer: Senteret er bygd på i to etasjer mot nord.

Optimismen råder

Amfi Kanebogen er bare noen timer unna den offisielle åpningen av det nybygde og nyrenoverte butikksenteret. 60 butikker, 21 av dem helt nye, venter storinnrykk av både skuelystne og kjøpelystne.

– Jeg hører butikkansatte går og snakker om at de må få ordnet med et skikkelig kølapp-system. Så her er det ikke noe å si på optimismen!

Lokomotiv: - Vi har høye forventninger og tror at dette blir et lokomotiv av et senter, sier Marit Hofsøy i Yes Vi Leker.

Ler Marit Husøy, daglig leder på barnebutikken Yes Vi Leker. Forretningen startet opp i Salto Bysenteret i november 2012, men etter hvert gikk salget så dårlig at de valgte å avvikle i byen og satse i nye Amfi Kanebogen.

Mens vi snakker med Husøy, er det mange senterkunder som bøyer seg under gitteret og lurer på om de får komme inn å se hvordan det blir. Det er tydelig at interessen er stor.

– Vi har høye forventninger og tror at dette blir et lokomotiv av et senter. Samtidig er det viktig å understreke at vi ønsker sentrum alt vel. Vi har alle mye å hente på et fortsatt levende sentrum, sier Husøy. Hun har også utvidet med interiør og barneklær.

– Da vi startet opp for fem år siden var det større barn som kom inn i butikken. Nå har elektronikken tatt så mange av de store, at vi er nødt til å ha flere bein å stå på, sier Marit Husøy.

Dette blir bra

sveisen kar: Joakim Hansen i Harstad Stålmontasje og sveiser trapperekkverk.

I en trapp står Joakim Hansen i Harstad Stålmontasje og sveiser. Litt lenger bort finner vi tre damer som har tatt seg tid til matpause. De er her for å åpne butikk nummer ti av Skogstad Sport. Ann Kristin Skogstad og Janne Fredheim Klaesson er kommet opp fra Innvik, et lite tettsted i Stryn kommune der Skogstad startet sin historie for 75 år siden. Hilde Weines er ansatt som daglig leder på butikken i Amfi Kanebogen.

Skogstad: Hilde Weines, Ann Kristin Skogstad og Janne Fredheim Klaesson jobber med å få Skogstad klar til åpningen. Foto: Øivind Arvola

– Vi selger klær til barn mellom 0 og 14 år, alt fra jakker til å gå i gata med, dresser til SFO-barnet og klær til en fjelltur. Vi er trygge på at dette blir veldig bra, sier de tre damene.

Utenfor Claes Ohlson ligger en svensk dame på kne og monterer sommermøbler. Hun må svare mobiltelefonen og har ikke tid å prate med oss. På veien opp til andre etasje må vi gå opp rullefortauet. Hans Lyngmo fra TyhssenKrupp løfter opp en stålplate for å sjekke at motorer og øvrige komponenter holder mål. Om ikke lenge skal han trykke på startknappen. Da slipper vi å gå.

Full rulle: Hans Lyngmo fra TyhssenKrupp skal få liv i rullefortauet. Foto: Øivind Arvola

Ser mørkt ut

Kremmerhuset har vært i senteret i mange år, men blir nå totalrenovert. Her er kaoset komplett. Det er heller ikke lys i lokalet.

– Dette ser mørkt ut?

– Det kan du si, for vi skulle egentlig begynt for et døgn siden, men vi er forberedt på å stå hele natta for å bli ferdige til åpningen, sier Renate Brekken som har tatt turen fra hovedkontoret i Trondheim for å være med på det hun tror blir en kjempeåpning.

Nattarbeid: - Vi skulle egentlig begynt for et døgn siden, men vi er forberedt på å stå hele natta for å bli ferdig til åpningen, sier Renate Brekken på Kremmerhuset. Foto: Øivind Arvola

Helt i nordenden av senterets andre etasje ligger Hennes & Mauritz, sammen med Jordbærpikene og Sushi Point. Det er umulig å forestille seg akkurat i dag, men arbeidsfolket lover at det skal bli mat å få på torsdag, både rå, kokt og stekt.

SMÅTT OG RÅTT: - Velkommen tilbake, smiler Chiang og lover at de blir ferdige med sushibaren. Foto: Øivind Arvola

– Velkommen tilbake, smiler Chiang og går tilbake til arbeidet med å få en av diskene på plass.