Det sa utenriksminister Børge Brende (H) under åpningen av Kaarbø-bygget. Han kom direkte fra Russland, og måtte forlate Putin før presidenten var ferdig med sin tale, for å gratulere Statoil med førti år.

154 gjester fra nesten alle samfunnslag var buden til fest i det nye praktbygget til Statoil. Det startet med fiskesuppe ute i det fri. Først med noen få snøfiller til krydder, men så brøt sola gjennom og viste fram både bygg og kunst i sin fulle bredde.

Tro på fremtiden

- Dette har virkelig blitt et signalbygg, som åpner seg mot havet – og som inviterer til tro på fremtiden og den verdiskapningen vi trenger i tiårene som kommer, sa Brende og understreket at det ligger mye tung symbolikk i at bygget ligger midt i Harstads vugge.

-Mens Harstad vokste fram med utviklingen av den nordnorske verkstedindustrien på slutten av 1800-tallet, er Statoil uløselig knyttet til oljeindustrien som kom i gang nesten hundre år senere. Når vi hører om oljefunnet på Ekofisk lille julaften 1969, vet vi at dette ikke var en julegave som lå ferdig innpakket på havbunnen.

- Flere tiår med beinhard innsats og ingeniørkunst av ypperste klasse måtte til for at Norge skulle bli det samfunnet vi alle nyter godt av i dag – for at skoler og barnehager kunne bygges– og leger og sykepleiere utdannes. Fremsynt lederskap, og en samfunnsmodell preget av fruktbart samarbeid mellom arbeidslivets parter, har også bidratt til dette. Det samme har, ikke minst, dere som sitter her, sa Brende.

1200 milliarder

Utenriksministeren minnet om at petroleumssektoren, som Norges viktigste næring, har mye å være stolt over.

- Gjennom mer enn 40 år har olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel bidratt med over 12.000 milliarder kroner til Norges velferd. Og fyrtårnet Statoil har for lengst blitt en av verdens største leverandører av olje og gass.

Optimismen rår i nord

- Vi befinner oss i en av verdens mest spennende regioner – Arktis. I en tid preget av internasjonal usikkerhet er det alltid oppløftende å komme til nord, hvor det tross alt er optimismen som rår. Det går bra i Nord-Norge. Veksten er høyere og arbeidsledigheten lavere enn i resten av landet. I 2015 ble det skapt 4020 nye bedrifter i Nordland, Troms og Finnmark. Ikke minst har Statoil og petroleumsvirksomheten vært en katalysator for å snu utviklingen i nord.

I statsbudsjettet for 2017 er nordområdesatsingen på 3,4 milliarder kroner. Dette er en økning på 25 prosent siden 2016, og 75 prosent høyere enn det som ble foreslått i 2013. Oljefondet har passert 7.500 milliarder. Dette er så store verdier at det for mange er vanskelig å ta inn over seg. En kvart million mennesker er i dag sysselsatt direkte eller indirekte i næringen. Her i Nord-Norge sysselsetter leverandørindustrien nesten 9.000 mennesker. Mer enn 2200 av disse jobber direkte opp mot leveranser til sokkelen, sa utenriksminister Børge Brende som konkluderte med at den aller viktigste ressursen i nord ikke er fisken eller oljen.

- Det er kvinnene og mennene som daglig bruker sine krefter og sin kunnskap på å utnytte og verne om ressursene på land, i havet og under havet. Det er dere som besitter spisskompetansen og behersker hele verdikjeden – fra leting til utvikling og drift. Som ett av landets beste fagmiljøer innen petroleum, skaper dere verdier hver dag – for Harstad, Nord-Norge og oss alle, sa Brende.