Fortsettelse fra forrige side:

Norminol ble for øvrig etablert i 1971 på Andenes i Nordland med formål om å lete etter olje og gass på Andøya.

I 1991 ble selskapet kjøpt opp av Saga som senere ble tatt over av Hydro som igjen fusjonerte med Statoil.

–Så vi kan godt si at Statoil var med på den første letebrønnen på land i Norge, på Andøya i Vesterålen, sier informasjonssjefen.

En million

Fjærli har flere anekdoter fra den spede begynnelsen for oljeindustrien i nord:

Statoils oljekontor i Harstad mottok høsten 1987 et brev fra en fisker fra Andenes. Han skriver blant annet (brevet er forkortet):

«I anledning deres interesse av leiting etter olje så vil jeg anbefale at dere leiter like utafor gården Fiskenes. Min far rodde fembøringsfiske rundt året 1894. En dag ut på høsten, mens de var i ferd med å drage inn en torskegarnlenke, begynte det å komme opp fra bunnen store oljebekk-klumper og en hel del tykk olje. Derfor tror jeg der vil være store mengder olje og gass i området på sjøen like utenfor her på Andøya.

Visst dere etter gitte opplysninger finner olje og gass så ser jeg mig glad for å få litt penger for de gode opplysninger og ønsker dere lykke til.»

Fiskeren var ikke fornøyd med svaret, og året etter sendte han et tilsvarende brev til Esso Oljeselskaps kontor i Harstad (forkortet):

«Som jeg ser av Harstad Tidende har Deres oljeselskap planer om å nedtrappe oljeleitevirksomheten her i Nord-Norge. Jeg vil anbefale at dere leter utenfor gården Fiskenes.

Som dere ser av vedlagte brev har jeg forelagt saken for Statoil men dem minna meg om beretningen om de sovende disipler i Jerusalem.

Merk så snart Dere begynner opp pumpingen av olje antyder jeg et beløp på en million kroner for å anvise denne fiskegrunnen.»

For de som vil vite litt mer:

I begynnelsen av juratiden begynte det store kontinentet Pangea å bryte i stykker, og de enkelte delene drev til hver sin kant. Atlanterhavet begynte å danne seg mellom Nord-Amerika og Europa; klimaet var varmt og grunne hav bredte seg langt inn over kontinentene.

De første, primitive pattedyrene, små dyr på størrelse med mus, begynte å utvikle seg i jura, men perioden er særlig kjent for dinosaurene, som omfattet de største landdyr som har levd på jorden, både planteetere og rovdyr.

I luften seilte flyveøgler, og i havet var dyrelivet preget av svaneøgler og fiskeøgler. Sistnevnte var marine reptiler som levde i jordens mellomalder og utgjorde en viktig del av den marine fauna i denne perioden.

I midten av juraperioden hevet Nordsjøområdet seg til et lavland som ble utsatt for erosjon og vulkansk virksomhet. Et mektig delta, Brentdeltaet, bredte seg nå med en strandsone over hele den nordlige delen av Nordsjøen, og avsetningene her ble senere til Norges viktigste reservoarbergarter for petroleum.

Petroleum er blitt dannet gjennom millioner av år; store mengder organisk materiale ble begravd sammen med slam og leire, og millioner av år med høy temperatur og trykk har ført til at det organiske materie ble dannet til olje og gass; som la grunnlaget for den norske velstanden.

–Fra fastlands-Norge kjennes bergarter fra overgangen jura-kritt på Andøya. Her er sandsteiner, steinkull og skifer hvor dette nesten fullstendig bevarte skjelettet av en fiskeøgle ble funnet, sier Fjærli.

Kongebesøk: Svenskekongen var svært opptatt av fiskeøgla da det norske og det svenske kongeparet sammen besøkte Statoils kontorer da de var på Harstadbesøk 18. juni 2013. Foto: Øivind Arvola Foto: Oivind Arvola
Først: Statoil startet sitt første kontor i denne bygningen i Harstad sentrum. Arkivbilde Foto: Kjell Magne Angelsen
EGET BYGG: Statoil vokste ut av lokalene i sentrum, og i 1987 som nytt bygg klart i Medkila. Foto: Øivind Arvola
– Dette skulle vært Steinar Hansen sin dag. Det sa styreleder Lars Weyer-Larsen i Harstad Skipsindustri og styremedlem Terje Urnes i Kaarbø-eiendom da det ble klart at Statoil valgte tomta på det gamle Kaarbøverkstedet som ny kontorplass 10. april 2014. – Det var Steinar Hansen som var initiativtakeren og var drivkraften i utviklingen av den tidligere Kaarbø-tomta, sa de. Hansen gikk plutselig bort 1. mai 2013. – Han hadde en kreativitet og handlekraft som vi alle savner. I mange år var han en svært viktig bidragsyter for utviklingen av Harstad, sa de til Harstad Tidende. Weyer-Larsen og Harstad skipsindustri jobbet med prosjektet i ett par år og skaffet seg eksterne samarbeidspartnere for å kunne klare det økonomiske løftet som nybygget er. – Vi har Tinius Invest i ryggen. Kapitalen kommer blant annet fra Apotekerforeningens eiendomsselskap, så dette løftet skal vi klare uten problemer, sa Weyer-Larsen da. 6. februar 2017 var Statoil sin første dag i nytt bygg. Harstad skipsindustri har overtatt bygget i Medkila som en del av avtalen, og jobber med å skaffe leietakere til det bygget. I sentrum har Kunnskapsparken Nord og Polarkonsult også flyttet inn.
statoilsjef: – Det er en staselig tomt. I kombinasjon med et staselig bygg så sentrumsnært, blir dette helt unikt, sa statoilsjef Eldar Sætre til Harstad Tidende da han besøkte byggetomta i august 2015.
Grunnstein: 2. september 2015 ble grunnsteinen lagt ned av ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, daværendeområdedirektør i Drift Nord i Statoil, Anita A. Stenhaug og lærling ved Hamek, Christoffer Robertsen. Foto: Oivind Arvola, oivind@klar.no
Første spadetak: 7. april 2015 var det første offisielle spadetaket på Statoiltomta. Ordfører Marianne Bremnes ble sluppet løs i en gravemaskin. Foto: Øivind Arvola Foto: Oivind Arvola