Hvem som eide seilet ble ikke kjent før havnestyret behandlet den tragiske ulykken der en ribb torsdag 16. februar kjørte rett inn i betongkonstruksjonen til seilet i havnebassenget. Da kom det fram at Harstad kommune sto som eier av vannfontenen.

– Når ble det vedtatt at Harstad kommune skulle eie og drifte Selsbanes seil? Dersom det ikke foreligger noe vedtak, er det da slik at dette er avtaler om eierskap som kan inngås uten at det er behandlet av kommunestyret, spurte Frps gruppeleder Eivind Stene.

At det kommunale eierskapet kom som en overraskelse på de fleste politikerne, ga flere uttrykk for i møtet. Samtidig skrøt de fleste av at seilet er blitt en flott attraksjon for byen.

Frps Hanne CS Iversen ønsket en prinsippiell debatt om eierskapet til slike installasjoner.

– Det sies at vi har fått seilet i gave, men det er jo ikke slik at vi må ta imot gaver. Hvorfor unnlot ordføreren å informere om at vi var blitt eier av seilet og at det påløper årlige driftsutgifter til fontenen på 42.500 kroner, spurte Hann CS Iversen.

Ordfører Mariann Bremnes orienterte om at seilet var en gave fra kunsteren og partnere i prosjektet. Rollen som eier er først og fremst knyttet til at en av partene måtte innta rollen som tiltakshaver. Det ble naturlig at kommunen påtok seg denne rollen. Hun opplyste også at fontenen er forsikret gjennom kommunens ordinære ansvarsforsikring. Om kommunen på noen måte skulle bli holdt ansvarlig etter ulykken, som fortsatt er under etterforskning, vil dette bli dekket av kommunens ansvarsforsikring.

Rådmann Hugo Thode Hansen kunne ikke gi noe eksakt dato for når kommunen ble eier av seilet.

– Det er vanskelig å si nøyaktig. Eierskapet har vokst fram gradvis, sa rådmannen. Han lovet samtidig politikerne at administrasjonen skal gjennomgå rutinene for å unngå lignende hendelser i ettertid.

– Når det er sagt, så er Selsbanes seil en berikelse for byen, sa rådmannen.

Frps Eivind Stene var ikke fornøyd med svarene han fikk.

– Hvis det er slik at noen har gått skoene av seg, så får man si det, sa Stene.