Hundeburet ble slengt rundt i lasterommet helt til det ble ødelagt og hunden kom seg ut. Hundeeier raser nå mot Norwegian i et innlegg på deres Facebook-side, som skaper stort engasjement.

Grønlandshunden Daik er fem og et halvt år gammel og har aldri flydd før. Likevel har han reist rundt i Skandinavia og er en topptrent trekkhund som har deltatt i flere løp.

For to uker siden tok han VM-sølv under langdistansekjøring på 300 kilometer i Särna i Sverige. Fra 1. mai skal Bjørgum gå Norge på langs sammen med Daik og en annen venninne.

Bjørgum reiste til Harstad for å fly sammen med hunden tilbake til Gardermoen, skrev Dagbladet torsdag. Norwegian har beklaget episoden.

Ifølge Dagbladet informerte Norwegian hundeeier torsdag morgen om at de får refundert penger både for passasjer og hundens flybillett, i tillegg til utgiften på buret.

Flyselskapet skriver i en e-post til Dagbladet at det var ubehagelig å høre hva som skjedde i denne situasjonen.

- Vi er i tett dialog med både Daiks eier og personen som reiste med ham. Vi har fått beskjed om at Daik holder på å komme seg etter denne ubehagelige opplevelsen, noe vi er glade for å høre. Vi vil gjøre hva vi kan for å hjelpe til, slik at han kommer tilbake i toppform, sier Daniel Kirchhoff, presseansvarlig i Norwegian.

– Turen med Daik fra Evenes til Gardermoen sist onsdag ble et mareritt for hunden og Synnøve, sier Marit til Harstad Tidende torsdag.

– Jeg fikk onsdag oppringing fra en fortvilt venninne på Gardermoen. Bakkepersonell hadde åpnet bagasjeluken der hundeburet sto. Det hadde åpnet seg under flyturen og hunden var borte. Ingen av dem som sto utenfor våget å gå inn å få under ut. Synnøve fikk beskjed om at hvis hun ikke gjorde det, så ville hunden bli skutt, forteller Marit Ånes, som er glad for at venninnen fikk hentet ut Daik.

– Den har det i dag etter forholdene bra etter skrekkopplevelsen med Norwegian, sier Marit Ånes, som har fått plassert hunden en uke under rolige forhold på langdrag.

Ånes fra Mosjøen har de siste årene vært bosatt i Harstad-området sammen med sine grønlandshunder.

– Daik (5) er utstillingschampion og er en meritert løpshund. Den er svært kostbar for meg. Den var med i Finnmarksløpet i 2016. Da gikk den 500 kilometer. I år har den fullført Femunden sammen med de andre hundene sammen med en god venn av meg i Kvæfjord, forteller Marit.

Om en uke skal Daik videre til Synnøve Bjørgum (25). Hun jobber på et hotell i Hallingdal-

– Norwegian, jeg er så skuffet, og vil aldri kunne stole på dere med noen av mine hunder igjen. Her er forresten et bilde av hunden dere truet med å drepe, min kjære Daik, skrev hun på Facebook etter episoden.

Buret skal, ifølge Bjørgum, ha blitt slitt fra veggen det var festet til og hunden ble slengt rundt. Daik ble da så skremt at klørne hans stakk hull i buret.

Buret i hard plast ble kjøpt i Harstad samme dag for 2 500 kroner og var godkjent for å fly. Selv betalte hun 600 kroner for å frakte hunden og 1 500 for billetter til seg selv tur-retur.

– Jeg tenker på alt hunden må ha gjennomgått. Det må ha vært ganske vill panikk. Det her må ikke skje igjen, det var flaks at det var min hund som er så sterk i hodet og stødig. Hadde det vært en nervøs hund, så kunne det gått veldig galt, sier Ånes.

Ånes og Bjørgum har nå fått lovnad på noen kroner i erstatning fra flyselskapet etter hendelsen sist onsdag.

– Jeg blir svært fortvilt når slikt skjer. Hundene er som familiemedlemmer og når en kjører langdistanse med dem får man et ekstra godt forhold til dem, sier Marit Ånes, som opprinnelig kommer fra Mosjøen. 21-åringen har solid erfaring med hundekjøring og i fjor konkurrerte hun mot moren, Mette, da begge stilte til start i Finnmarksløpet. Moren måtte bryte underveis. Marit kom seg i mål til Alta. Blant annet med Daik (4). Marit studerer ved UiT Harstad til daglig. Der går hun på linjen for vernepleie.

kritisk: Flyturen ble alt annet en ventet da Marit Ånes (21) fra Harstad sendte grønlandshunden Daik (5) ut for å fly for første gang på onsdag. Alt gikk ikke på skinner på turen fra Evenes til Oslo. Foto: Privat Foto: Privat