Saken gjaldt gruppeleder Frps Eivind Stenes mange kritiske spørsmål angående oppfølging og plassering av hardhus – eller småhus som politikerne har vedtatt å kalle dem.

– Hva vil ordføreren gjøre for å forebygge hendelser i kommunens hardhus og dermed unngå at naboer føler seg utrygge, lød ett av spørsmålene.

Frp-spørsmålene utløste en kritikkstorm.

– Respektløst

– Det er avskyelig og respektløst av Frp å ta opp denne problemstillingen. Og det nærmer seg mobbing når Frp insisterer på å kalle småhusene for hardhus, sa en dypt indignert Espen Ludviksen.

Også SVs Edvin Eriksen hadde problemer med å forstå bakgrunnen for at Fremskrittspartiets tok opp saken i kommunestyret.

– Mange sliter med ulike problemer, og har behov for hjelp. Vi må ikke lage konsentrerte miljøer, vi må derimot spre boligene rundt om i kommunen. Ifølge Stene er det mange pensjonister som er blitt engstelige etter å ha fått et hardhus i sitt nærmiljø. Jeg er selv pensjonist, og går ikke rundt og er engstelig. Pensjonister flest er ikke stakkarslige og heller ikke engstelige, sa Eriksen.

Stigmatiserende

Venstres Maria Serafia Fjellstad reagerte sterkt på Stenes bruk av begrepet hardhus.

– Begrepet er sterkt stigmatiserende. Dette handler om enkeltbeboere som har ulike behov. De fortjener å bli møtt med raushet og respekt, sa Fjellstad.

På gråten

Rødts Ingrid Klein Hedlund var nesten på gråten etter innlegget fra Stene.

– Disse beboerne er noens døtre, sønner, mødre eller fedre. Det er tilbudet vi gir dem som burde være i fokus. Fremskrittspartiet vil ha et liberalitisk samfunn der folk som faller utenfor bare har seg selv å takke, sa Hedlund.

Sigrid Ina Simonsen (Ap) karakteriserte Stenes innlegg som trist.

– Det er vel ingen hemmelighet at Frp var imot hardhus. Denne saken viser heldigvis forskjellen mellom Frp og Ap, og mange andre partier. Vi skal inkludere alle i vårt samfunn, og vi har valgt å prioritere personer som har en lovfestet rett til å få seg et hjem, sa Simonsen.

–Arroganse

Frps Kristian Eilertsen var enig i at mange har behov for tilrettelagte tilbud, men oppfattet kritikken fra de andre partiene som arrogant.

– Dette er en sak med flere parter, vi kan ikke se oss blinde bare på den ene parten. Vi tar bekymringene fra naboer på alvor. Jeg vil derfor foreslå at vi drar på befaring både til de enkelte beboerne og til deres naboer, sa Eilertsen.

Knuste vindu

Eivind Stene og Frp var imot å plassere småhusene i bomiljøer.

– Jeg føler at vi settes i bås, og beskyldes for at vi vil beboerne i hardhusene ondt. Det er ikke tilfellet. Vi er opptatte av begge parter i boforholdet, sa Stene.

Han opplyste at bakgrunnen for spørsmålene i kommunestyret var oppslag i avisa der det kom fram at en nabo hadde fått nattlig besøk av en beboer i småhusene.

– Det er ikke greit at noen får vinduet knust på natta, og etterpå går rundt og er bekymret. Jeg kontaktet den aktuelle naboen, og jeg lovet å ta opp denne saken, sa Eivind Stene.