Når Eriksen mener beboerne på øyene nord for byen fortjener særbehandling – i form av lavere eiendomsskatt – skyldes det en urimelig økonomisk merbelastning som følge av kraftig økte fergetakster og innføring av bompenger.

– Folketallet ute på øyene er gått kraftig ned de siste 15 årene. For å snu denne utviklinga, bør vi politikere vedta tiltak som reduserer merutgiftene med å bo i øyriket. Jeg regnet derfor med støtte for mitt forslag om at rådmannen skulle utrede muligheten for å fjerne, eller redusere eiendomsskatten, sier Eriksen.

Ikke minst er han skuffet over manglende støtte fra Senterpartiet, som i disse dager snakker ekstra høyt og mye om sin kamp for distriktene.

– Vi vil vurdere SVs forslag når vi tar fatt på høstens budsjettforslag, repliserer Sps Noralf Leitring.

Men om forslaget ble avvist nå, gir ikke Edvin Eriksen opp kampen. Håpet er at flertallet vil innta ei mer positiv holdning når satsene for neste års eiendomsskatt skal fastsettes oppunder jul.

Omfavnet av ”fienden”

Solid og varm støtte i sin videre kamp kan Edvin Eriksen i alle fall regne med å få fra Frp. Der i gården hilses alle utspill i retning av å fjerne eiendomsskatten hjertelig velkommen. Vanligvis er SV og Frp som hund og katt i alle debatter om eiendomsskatten.

– I dag har vi imidlertid full sympati for SVs ønske. Den økonomiske belastninga for beboerne ute på øyene er blodig urettferdig. Men jeg skulle gjerne sett at Eriksen så hele kommunen under ett.

– Loven gir oss full anledning til å kutte eiendomsskatten i kommunens ytterkanter, dersom flertallet skulle ønske det, fastslo Hanne CS Iversen. Hun og Frp ville uten å blunke være med på et vedtak i tråd med SVs utspill.

Svelget kamel ”på tvers”

Verre var det for Høyres gruppeleder Marie Modal. I prinsippet og i politiske festtaler er Høyre nesten like innbitte motstandere av eiendomsskatten som Frp. Men i praktisk politikk er forskjellen ofte betydelig.

Modal gjorde det klart at hun ikke syntes noe om ideen om redusert eiendomsskatt. Ikke når begrunnelsen for et slikt vedtak kun var å gi innbyggerne på øyene en økonomisk kompensasjon for økte fergesatser og en bompengefinansiert veiutbygging i sentrum.

– Men for meg som Høyre-politiker føles det å si nei til et kutt i eiendomsskatten som å svelge en kamel – på tvers, sukket Modal.