Onsdag var den oppnevnte takstmannen fra kommunen, Torgeir Hardersen, og takstmann, Frank Dahle, engasjert av eieren Eiendomsgruppen Nord-Norge, på befaring i bygget fra 1917/1918.

Bakgrunnen for takseringen er kommunens ønske om en ny prisvurdering av Gammelbrygga fra kommunen.

Kommunestyret vedtok 1.9.2016 at rådmannen skulle gå i dialog med eierne. Vel tre måneder senere (8.12.2016) forkastet kommunestyret Eiendomsgruppens Nord-Norge sine planer for tomta og vedtok en midlertidig båndlegging av bygget i fire år.

Senere samme måned tok rådmnannen kontakt med eierne for å høre om det var mulig å få laget en ny takst med hver sin takstmann. Det ble de enige om, og onsdag ble befaringen gjennomført.

Marginal verdi

Frank Dahle, takstmann for eierne, sier de fikk gjort en god gjennomgang og fikk et godt inntrykk av bygget.

– Vi har innhentet og funnet den informasjonen vi trenger for å lage to rapporter etter oppdragsgivernes ønsker. På grunn av påsken regner vi ikke med å ha begge rapportene før i mai, sier Dahle.

Mandatet deres sier at de skal lage en rapport hvis bygget blir verna, og en takst hvis brygga rives og det blir satt opp et nytt prosjekt med boliger på 1.750 kvadratmeter.

– Den ene rapporten vil ha marginal kommersiell verdi for eierne, og den andre rapporten vil naturlig nok ha en helt annen verdi, sier han.

Takstmennene fjernet kledning i veggene for å se hva som lå bak, og der fant de råte, og svertesopp bak gipsplatene.

– Vi laget store hull i veggene og konstruksjonene for å finne ut hva som finnes bak. Det vi kan si er at bygget må være ombygd en rekke ganger. Materialene er hummer og kanari. Det er ei sammenblanding av nytt og gammelt, og det er vanskelig å få en oversikt over hva som er gammelt og av nyere dato, sier han.

Uoriginal betongvegg

De fant ut at takkontruksjonen er av nyere dato. Harstad Tidende kjenner til at det ble bygd nytt tak i 1985 i forbindelse med ombyggingen til utested.

– Ytterveggene har fått ny kleding, trolig fra 80-tallet, og den nye er lagt utpå gammel kledning. Vi har ikke vurdert hvor gammel den gamleste kledingen er, sier Dahle.

Veggen mot Thon Hotellet er av betong, og taktsmennene kunne konstatere at denne ikke er fra opprinnelig byggeår.

– Den er ikke original. Den er trolig ført opp i forbindelse med etableringen av bensinstasjon like ved, sier takstmannen.

Kommunenes takstmann, Torgeir Hardersen, ønsket ikke å si annet enn at han tror de skal klare å få ferdig rapporten til i begynnelsen av mai,

– Utover dette viser jeg til Eiendomsgruppen Nord-Norge sin takstmann, sier han.