Denne uka samles landets flinkeste fysikk-elever på Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Elevene er fra syv ulike fylker: Akershus, Hordaland, Rogaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Sogn og Fjordane.

Selve finalen holdes 31. mars, men hele uken brukes til grundig forberedelse, opplyser Inger Kristine Volden, skribent ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Finaleuken

Fra mandag til torsdag vil de få undervisning og lab-oppgaver som forberedelsen til finalen.

Professorer fra mange ulike fagområder holder foredrag for finalistene. Det faglig nivået er svært høyt, men det er forventet av finaleelevene.

– Det er Norsk Fysikklærerforening, som er Norsk fysisk selskap sin faggruppe for undervisning, som arrangører olympiaden. Universitetet i Oslo, ved Fysisk institutt ser det som naturlig å bidra, og stiller som vertskap og stiller med lokaler, lab-ressurser og annen sponsing, opplyser Volden.

– Fredrik Leiros Nilsen ved Bodin videregående skole i Bodø deltar denne uka i den norske finalen i fysikk-OL, sammen med 17 elever fra andre skoler i landet. Dette er en stor prestasjon, melder Volden.

Fysikk-OL i Norge er delt opp i tre runder. I første runde deltok 1097 elever fra 116 ulike skoler. 65 av disse kom videre til andre runde. Både første og andre runde holdes på de nederste skolene. Nå, i den tredje runden konkurrerer landets 18 flinkeste fysikk-elever om fem plasser i den internasjonale fysikkolympiaden, som går av stabelen i Yogyakarta i Indonesia 16.- 24. juli.

Må ha klaff

– Jeg må ha klaff med oppgavene i finalen for å nå topp 5, sier Fredrik Leiros Nilsen, som valgte fysikk på forskerlinjen ved Bodin videregående skole i Bodø fremfor skolegang i Narvik eller Harstad.

– Jeg har stor interesse for realfag og kanskje spesielt fysikk. I 1. runde var jeg best av samtlige. I 2. runde gikk det tyngre, men jeg berget en finaleplass, sier Fredrik.

Han er godt i gang med uka i Oslo. Der har det vært mest foredrag og noen labøvelser.

– Fredag skal vi ha finaledag. Resultatet får vi vite i løpet av ettermiddagen, sier Evenes-gutten, som er vokst opp mellom Boden og Liland i Evenes. Han gikk på skole på Liland, før han meldte flytting til Bodø.

18-åringen er russ ved Bodin videregående skole i år. Han har ønske om å lære mer om fysikk på Universitet. Derfor har han søkt på fysikk-astronomi ved Universitetet i Oslo og ved NTNUI i Trondheim fra høsten av.

Nivået

– Nivået på elevene som er her denne uka er veldig høyt, de beste er veldig gode.De som deltar i finalen har brukt mye tid og krefter på skolearbeid, og er som regel svært kvikke i hodet og kreative problemløsere. Mange av dem vil nok markere seg som forskere og teknologer om noen år, sier professor i fysikkdidaktikk, sier Ellen Karoline Henriksen.

– De fem beste i den norske finalen, blir invitert til den internasjonale finalen i Indonesia. Disse må da ha stålkontroll på pensum i fysikk i norsk videregående skole, og i tillegg må de ha lært seg en del stoff som her i Norge ligger på universitetsnivå. Dette jobber vi med gjennom uka fram mot den norske finalen.