Denne uke vil arkitekter fra A3 arkitektkontor i Storgata 9 være med å markere den offisielle åpningen av Statoil-bygget på Seljestad.

Sammen med den nye høgskolekantina (nå universitetskantine) på kulturhuskaia, og nytt kontorbygg til HRS på Stangnes, er dette et av de ferskeste byggene kontoret har signert i Harstad. Og et av flere bygg med solide glassfasader som har kommet fra tegnebrettene i Storgata.

- Firmaet ble i sin tid engasjert av Harstad Skipsindustri til å utrede muligheter for ny bruk av de søndre delene av Kaarbøverftets områder. I den prosessen oppstod ideen om å få Statoil til å bygge på tomta rett utenfor «Brunosten», som nå er borte.

- Da konkurransen om lokalisering og utforming av Statoil-bygget ble utlyst i 2014, ble A3 sammen med Oslo-firmaet SJ Arkitekter engasjert av Kaarbø Eiendom til å tegne et forslag.

- Den videre prosjekteringen ble gjort i tett samarbeid med SJ, sier Torunn Valberg.

Kontoret i Harstad har historikk tilbake til 1975, under navnet Midt-Troms Arkitektkontor. Siden ble det endret til A3 Arkitektkontor AS. Firmaet hadde kontorer både på Finnsnes og i Harstad, og har også i sin tid hatt kontor på Svalbard. Den siste av de opprinnelige grunderne, Erling Johansen, takket av på eiersiden i fjor. Han gikk nylig av som daglig leder i bedriften, som har holdt stand i byen i årtier.

Håkon Alm drev eget arkitektkontor før han ble en del av A3, og har vært i bransjen siden 1987. Han er en av tre arkitekter som i løpet av de senere år har gått inn på eiersiden i A3 arkitektkontor i Harstad. De to andre partnerne i firmaet er Lennard Andreassen og Torunn Valberg. Duoen har begge solid fartstid ved kontoret, som de senere årene har hatt tilholdssted i Storgata 9. Med panoramautsikt til Generalhagen, kan de etter oppussing og utvidelse boltre seg i hele andre etasje.

Oppgang

A3 arkitektkontor opplever i 2017 en stabil tid med oppdrag. Men en skal ikke mange år tilbake for at de ansatte måtte trappe ned og permittere.

– Jeg kom hit i 2012. Og jeg mener at det i deler av 2014 var lite med oppdrag. Da var jeg permittert en kort periode, sier Alessandro Calif-Ben. Harstad-arkitekten som ble født i Harstad, men trådde sine barnesko i Torino i Nord-Italia. Du bør ikke stikke innom kontoret hans med Juventus-drakt. Han sverger til byrivalen, Torino, når en snakker om fotball.

Etter det vi erfarer så har ikke A3 arkitektkontor tegnet store fotballstadioner.

– Men vi har vært med på lage skisser til idrettsanlegg her i Harstad. Blant annet skøytehallen i Kanebogen som nylig ble vist fram i Harstad Tidende om mulige fremtidige byggeprosjekt for idretten, sier Lennard Andreassen, som har lang fartstid bak kontorpultene i A3.

For 18 måneder siden ble Harstad-kvinnen Rita Moholt ansatt i A3. Hun er tilbake i hjembyen etter mange år i hovedstaden. Og i nær framtid skal staben økes ytterligere.

I april kommer det en nemlig ny, kvinnelig arkitekt hit, som har røtter i Mexico.

Varierte oppdrag

Arkivene har mange og varierte oppdrag. Det er ikke bare oppdrag i byen.

– Vi tegnet for noen år tilbake Thon-hotellet og Kulturhuset i Svolvær. Prosjektet fikk Nordnorsk Arkitekturpris det året, minnes Lennard Andreassen.

– Det prosjektet er nok et av de større. Under slike byggeprosjekter er vi også gjerne med på store deler av prosessen, sier han.

– Men det kan variere fra oppdrag til oppdrag.

A3 arkitektkontor har tidligere hatt svært mange oppdrag utenfor sin egen hjemkommune. Nyere eksempler er Hurtigbåtterminalen og Kunnskapsparken, begge på Finnsnes. I de siste årene har det blitt flere oppdrag lokalt.

Bergsodden sykehjem er et av flere prosjekter i Harstad . De har også tegnet Byggeklossen barnehage på Gangsås. -I noen tilfeller overtar vi jobben etter andre arkitekter, sier Håkon Alm, og nevner Harstad Skole.

For tiden er det byggeplass på vakthuset i Verftsgata, hvor Fontenehuset skal flytte inn i moderne lokaler i det gamle, vernede huset.

Dette er bare noen av de mange prosjektene A3 har bidradd med de seneste årene.