Han har inngått tre avtaler med to private grunneiere og kommunen på totalt 405 mål. Han disponerer dermed de mest attraktive områdene ved flyplassen.

– Evenes er regionens mest spennende område. Vi ønsker å bidra til å se hele området under ett. Derfor har vi prøvd å få tak i så mye tomt som mulig slik at vi kan lage et attraktivt næringsområde, sier han.

Er i startgropen

Han viser til Forsvarets planer som vil innebære om lag 600 ansatte på flyplassen, den nye Hålogalandsveien som vil styrke Evenes som et knutepunkt og ikke minst vil opprusting av jernbanen sørge for større mengder gods som kan gå gjennom flyplassen.

– I tillegg er vi bare i startgropen når det gjelder vinterturisme. Narvik Havn blir stadig mer offensiv innen cruise-segmentet. Dette er trafikk som vi må sørge for skal gå over Evenes, sier investoren.

Walquist har jobbet med dette i flere år og har med seg investorene Lasse Hansen, Terje Aunevik som er fra Narvik og Svalbard.

– Mine partnere har solid erfaring i å sikre lokal verdiskapning ved å tenke annerledes rundt logistikk. Disse ideene ønsker vi å bruke når vi nå planlegger dette næringsarealet på rundt 400 mål.

Laks

Harstadinvestoren ser store muligheter for å sende laks med fly fra Harstad/Narvik lufthavn Evenes.

– Målet er å hente turister hit med fly. I retur sendes laks med de samme flyene som turistene kom med. Bare på dette området er det et stort potensial for hele regionen. Vi må bli flinkere til å tenke helhetlig. På den måten kan større deler av næringslivet få en eventyrlig vekst.

Walquist som kaller seg for kjøpmann, kremmer og investor, sier han jobber med flere aktører som er interessert i å etablere seg ved flyplassen.

– Jeg er for tiden i samtale med flere interessante og store aktører som ser store muligheter på Evenes, sier han.

Brennende engasjement

Samtidig mener han at etableringen av flere bedrifter vil gi flere innbyggere i regionen.

– Der det er arbeidsplasser, etablerer folk seg, slår han fast.

Harstadværingen har aner fra Evenes og har lenge sett mulighetene for dette området.

– Jeg har et brennende engasjement for regionen, og da i særdeleshet innen næringsutvikling. Jeg ser på dette i ett tiårsperspektiv og tror området rundt flyplassen har langt større utviklingsmuligheter enn folk flest forstår, sier han.

Harstadinvestor: Ronald Walquist ser store muligheter på Evenes og har inngått opsjonsavtaler som gir han noen års handlerom for å få utviklet området ved flyplassen. Foto: Odd Leif Andreassen Foto: Odd Leif Andreassen
Kartet: De røde grensene viser omtrentlig hvor de tre områdene som Ronald Walquist disponerer ligger i forhold til rullebanen.