Dalsletta, Blåbærhaugen og Grønnebakkan er områder som er kjent for å ha mer snø enn andre steder. På vår tur rundt i byen, høyt og lavt, var det store forskjeller på snømengden. Snøfrie bare vei i sentrum og langs Rv83, meterhøye skavler lenger opp i høyden

På vei opp mot Dalsletta treffer vi på Kristin Wiken i Elgtråkket, i full sving med snøfreseren.

Ærlig talt i meste laget

Hun stopper snøfreseren for å slå av en kort prat med HTs utsendte.

– I forrige uke begynte jeg å håpe på at våren var i anmarsj. Men så feil kan man altså ta, sier Wiken.

– Nå er det ærlig talt i meste laget med snø. Vi er i ferd med å runde april måned, da bør heller snøen smelte, og ikke lave ned som de siste dagene.

– Jeg har ikke noe imot å måke snø, men når det blir så mye som nå skaper det problemer flere utfordringer. Jeg har bodd her i fem år, men kan ikke huske at det har vært så mye snø her tidligere i månedsskifte mars-april.

– Vi vet ikke hvor vi skal gjøre av all snøen, og de høye skavlene skaper uoversiktlige og trafikkfarlige inn- og utkjøringer til eiendommene, sier Wiken.

Hun kjører i gang fresen, og demonstrerer med all tydelighet at hun har traktert den tidligere.

Mye snø også i april

Klimaforsker Elin Lundstad ved Meteorologisk institutt i Oslo sier det ikke er uvanlig med store snømengder i mars-april i Nord- Norge.

– Våre statistikker viser at det cirka hvert tredje år forekommer snømengder over normalen. Det er slett ikke uvanlig at det måles halvannen meter snø på denne tiden av året. Det er heller ikke uvanlig at det kan komme mye snø også i april måned.

– De siste målingen jeg sitter inne med fra målestasjonen ved værvarslinga i Tromsø viser at det 28. mars ble målt 74 centimeter snø, noe som er 25 centimeter mer enn 26. mars. Med andre ord en del snø har falt de siste dagene, men snødybden er ikke spesielt mye sammenlignet med normalen, sier Lundsten.

Mindre snø før jul

Som klimaforsker sier Lundstad at hun ikke utelukker at det i årene fremover kan bli mer snøfattige vintre.

– Vi har registrert endringer fra rundt 1990 med kortere vintre sørpå. Vi ser ikke dette like tydelig i Nord-Norge, men stadig oftere ser vi år om annet at det er mindre snø i perioden før jul, sier hun.

Men å love at det blir mindre snø i mars eller april, gir hun oss ingen umiddelbare forhåpninger om.

– Det er meldt mer snø både i dag og onsdag, roper jeg til Kristin Wiken, mens hun manøvrerer freseren mellom snøhaugene på gårdsplassen.

– Ja, ja, da får vi bare satse på at det blir bart til 17. mai, svarer hun muntert.