Det forteller prost Arne Håkonseth i Trondenes prosti. Sammen med fungerende sogneprest, Hanne P. Øygard, gjennomførte Håkonseth vigslingen av Nye Tofta gravplass i går formiddag.

Kirken som organisasjon ønsker denne markeringen.

700

Etter vigslingen tok Harstad kirkelige fellesråd de fremmøtte med rundt på området. Her forklarte en hvordan den nye gravplassen var inndelt.

– I første rekke er det plass til 700 kisteplasser, opplyste Mary Iversen, som er konsulent ved kirkegårdskontoret i Harstad.

Alle rettigheter

Nye Tofta er en offentlig gravplass der alle har samme rettigheter til en grav, med eller uten religiøs seremoni.

– Her er også et gravfelt som er tilrettelagt for muslimsk gravlegging, med den retningen på gravene som tilhører muslimsk tro, sier hun.

Ellers er kistegravene lagt i retning mot øst.

Bru

Det er anlagt en solid bru mellom Tofta og Harstad gravlund.

– Allerede har det vist seg at mange benytter den fredelige gangveien. Og det er greit, bare folk respekterer at veien er for gravplassens behov og virksomhet, med båreprosesjoner og pårørende som steller graver. Det er ikke sykkelvei, ridevei eller stedet for la hunden løpe fritt, opplyser Iversen, som søndag formiddag var på plass da gravplassen ble vigslet.

Prost Håkonseth og følget fikk testet den nye brua over elva mellom gravplassene.

– Håpets bru kan jo være et passende navn, sa han.

Navnet

Det offisielle navnet på gravplassen er under vurdering.

– Kanskje «Harstad nye gravlund» vil være et høvelig navn, siden denne gravplassen etter hvert vil bli hovedgravplassen for innbyggerne i Kanebogen, Trondenes og sentrum, sier Mary Iversen, og avslutter:

– Allerede tirsdag vil det være en begravelse på Nye Tofta gravplass.

Tore Skadal

URNE: Det er satt av plass til urnenedsettelser og til ukjente. Det er plass til de fleste trossamfunn på Nye Tofta gravplass, der det også er en muslimsk del. Foto: Tore Skadal
KONSULENT: Mary Iversen, konsulent ved kirkegårdskontoret. Foto: Tore Skadal Foto: Tore Skadal