Eriksen tar opp saken i en interpellasjon i kommunestyre onsdag. Den tidligere PP-sjefen er bekymret når han leser rådmannens beskrivelse av kapasitetsutfordringene i skolene.

Skjermet plass

– Det står ikke ett eneste ord i saken om behovet for lokaler som skal brukes til tilpasset undervisning. Dette er alvorlig for alle elever som må ha tilrettelagt undervisning . Da kommunestyret behandlet saken, ble det heller ikke reist spørsmål fra noen politikere om svært tett befolkede skoler har nok plass til elever som trenger skjerming fra fellesskapet eller som trenger undervisning i mindre grupper. Behovet for skjermet læreplass i eller utenfor klasserommet, angår også elever med sosial angst, eller elever med store konsenstrasjonsvansker, sier Eriksen.

Han tar det som en selvfølge at flertallet i kommunestyret støtter SVs forslag om å få en detaljert oversikt over hvor de enkelte skolene gir elevene tilpasset undervisning.

– Rådmannen må vise hvilke lokaler i de trangbodde skolene denne undervisningen pågår. Jeg forventer en god orientering om hvordan tilpasset undervisning er løst, og skal løses, i de skolekretser der det er plassproblemer, sier Eriksen.

Han understreker at hans spørsmål ikke bare dreier seg om de 7-8 prosent av elevene som har vedtak om spesialundervisning.

Konsentrasjon

– Det handler i enda sterkere grad elever med teoretiske lærevansker – elever som trenger mer praktiske læremidler og metoder, påpeker Eriksen.

Han viser til at mange elever har så store konsentrasjonsvansker at de ikke klarer å få med seg undervisningen når de blir forstyrret av 25 andre elever. Disse elevene må ha mulighet for skjermet undervisning, og de må få individuell oppfølging i deler av skoletida. Det er ikke slik at 20 prosent av elevene skal ha en alternativ opplæringsplass hele skoledagen, men et slikt areale må være tilgjengelig når det trengs.

– I Harstad finnes ingen oversikt over hvordan disse utfordringene løses. Det er en alvorlig mangel som faktisk kan innebære at Harstad kommune ukentlig bryter Opplæringslovens krav til tilpasset undervisning, sier Edvin Eriksen.