Legg gjerne søndagsturen dit i ettida, da er også representanter fra Harstad kirkelige fellesråd der og viser gravplassens inndeling, oppfordre Mary Iversen, konsulent ved kirkegårdskontoret.

Det er selvfølgelig en offentlig gravplass der alle har samme rett til en grav, med eller uten religiøs tro og seremoni. Her er også et gravfelt som er tilrettelagt for muslimsk gravlegging, med den retningen på gravene som tilhører muslimsk tro. Ellers er kistegravene lagt i retning mot øst.

Av urnegraver er det flere typer gravsted å velge mellom. Navna minnelund med felles gravminne med navn på de gravlagte, felt for anonym gravlegging der det ikke skal merkes med navn, og vanlige urnegraver med egen gravstein og plass for flere urner.

– Dette er første del av utbyggingen. Når behovet melder seg om noen ti-år vil neste byggetrinn bli mot nord-vest. Da vil den ovale ringveien midt i gravplassen tre tydelig frem, opplyser Iversen.

For å anlegge gravplass er det krav til jorda. Her er en morenerygg som elv og isbre har lagt fra seg, på sin ferd i fordums tid. Sand og grus, det er god « kirkegårdsjord» .

Broen over Bergselva

Det er krav til «universell utforming» når man bygger nytt. Det er tilrettelegging for bevegelseshemmede med max stigning på veiene.

Adkomst fra Kilhusveien er for bratt, og tilfredsstiller ikke krav til veistandard. Bru over elva måtte til. Allerede har det vist seg at mange benytter denne fredelige gangveien, gjennom gravplassene Tofta og Harstad gravlund. Og det er greit, bare folk respekterer at veien er for gravplassens behov og virksomhet, med båreprosesjoner og pårørende som steller graver. Det er ikke sykkelvei, ridesti, eller stedet for å la hunden løpe fritt. Porter som er på plass skal holdes lukket. Parkeringsareal er anlagt med noen merkede handicap-plasser. Dette er i tillegg til den parkerings-stripa som er langs gjerdet ved Harstad gravlund, og brukes felles til begge gravplassene.

Hva blir navnet?

Det offisielle navnet på gravplassen er under vurdering. Kanskje «Harstad nye gravlund» vil være et høvelig navn, siden denne gravplassen etter hvert vil bli hovedgravplassen for innbyggerne i Kanebogen, Trondenes og sentrum, opplyser Mary Iversen.

prost: Prost Arne Håkonseth. Foto: Tore Skadal