Vaskinn er avdelingsleder for Avdeling sør, der Senter for psykisk helse og rusbehandling i Sør-Troms er ett av sentrene.

Hun ønsker ikke å kommentere den aktuelle saken, men kan på generelt grunnlag si at når det skjer at en pasient tilknyttet sentrene begår selvmord, blir saken automatisk innrapportert til Helsetilsynet.

– Klinikksjef Magnus Hald opplyste nylig i avisa at det på landsbasis har vært en økning i antall selvmord innenfor psykisk helse. Når en pasient tar sitt eget liv, gjør klinikken alltid en gjennomgang av hva som har skjedd, og vi prøver å ta lærdom av det som har skjedd.

Hun opplyser at risikoen for å begå selvmord er større blant pasienter med psykiske lidelser enn i befolkningen forøvrig

– Vi prøver å forebygge, og å opplyse om hvor folk skal henvende seg hvis de går med slike tanker. Dessverre greier vi ikke å fange opp alle, sier Vaskinn.

Hun påpeker at når behandlerne opplever at det er overhengende selvmordsfare, blir pasienten fulgt opp tett.

– I den aktuelle saken ble pasienten skrevet ut av senteret mot sin vilje. Hvorfor skjedde dette?

– Jeg kan ikke kommentere konkrete hendelser i media, men ønsker gjerne dialog med de pårørende. På generelt grunnlag kan jeg si at vi ved alle utskrivelser av pasienter gjør en grundig vurdering der vi blant annet ser på om det er hensiktsmessig at pasienten blir liggende inne, eller om vi kan gi vedkommende et forsvarlig tilbud ute, sier avdelingslederen. Dette skal gjøres i dialog med pasienten.

Innleggelser i spesialisthelsetjenesten skal skje når annen oppfølging ikke er tilstrekkelig. Det er altså både faglige og økonomiske begrunnelser for at innleggelser over lang tid ikke er det behandlingsalternativet som velges.