Fredag formiddag inviterte Kent Gudmundsen (stortingskandidat H), Kristian Wilsgård (2.-kandidat til Stortinget Frp), Helga Marie Bjerke (stortingskandidat KrF) og Morten Skandfer (stortingskandidat V) til pressekonferanse om utredning av Nord-Norgebanen i neste Nasjonal Transportplan, (NTP 2018-2029).

Skal brukes tid og ressurser

– Regjeringspartiene har blitt enige om å bestille en utredning av Nord-Norgesbane fra Jernbanedirektoratet når den neste NTP-en blir klar i juni, sier Kent Gudmundsen.

– Det er satt av 2 millioner kroner til utredningen, og det er åpnet for å kunne bruke mer enn det ved behov. Det skal brukes tid og ressurser på dette, sier Morten Skandfer.

– Valgkamputspill?

Utspillet fra de fire partiene mottas med stor glede fra ordfører Marianne Bremnes.

Ingenting vil glede meg mer enn om dette blir en realitet. Jeg er svært positiv til dette utspillet, men skeptisk til hvorvidt dette bare er valgkamputspill.

– Jeg håper de virkelig mener dette, og ikke bare legger det bort når valget er over.

– Det ville vært fantastisk om vi klarte å få dette til, og skjer det må vi jobbe knallhardt for at strekningen til Harstad ikke prioriteres bort, slik det ser ut som blir tilfelle med Hålogalandsveien fra Tjeldsundbrua til Snubba, sier Marianne Bremnes.

Ambisiøse utslippsmål

Også driftssjef lager Nord- Norge, Ronny Fyhn Hansen ved Tines anlegg på Sama, ser positivt på utspillet om forlengelse av jernbanen til Tromsø.

– Tine har ambisiøse utslippsmål knyttet til reduksjon av disse. Vi har allerede flyttet en betydelig andel av volumet nordover fra vei til bane det siste året.

– Forlenging av jernbanen til Tromsø, med en forgreining til Harstad, vil absolutt være gunstig for oss med tanke på inn- og uttransportering av varer fra vårt anlegg på Sama.

– Vi kan imidlertid ikke ta stilling til det økonomiske grunnlaget eller driften av denne strekningen.

– Det blir det opp til myndighetene å avgjøre, sier Fyhn Hansen.

håpefull: Marianne Bremnes håper utspillet fra regjeringspartiene er reelle og ikke bare et valgkamputspill. -Ingenting vil glede meg mer enn om det blir noe av denne forlengingen. Arkivfoto
gunstig: Ronny Fyhn Hansen ved Tines anlegg på Sama sier en forlenging av jerbanen vil være gunstig for bedriften, som allerede har flyttet mye av transporten over på bane. Foto: andreas Isachsen