I Kilbotnmarka, ved Kilkamhuset, ligger Løvåsen barnehage. Barnehagen er en 4-avdelingsbarnehage som sto ferdig i 2014. Per i dag er det kun tre avdelinger som er åpen, ifølge foreldrene på grunn av at kommunen ikke ønsker å bidra med driftstilskudd til å drifte den siste avdelingen. Dette til tross for at søkermassen er betydelig, sier Johansen.

Fortviler

Foreldrene fortviler og er ganske sinte for det som skjer, og samarbeidsutvalget fant derfor ut at det var behov for et foreldreråd for å diskutere saken.

På møtet ble det orientert om konsekvensene for bygdas aller yngste, dersom ikke politikerne snur i denne saken. Det ble også bestemt å sende brev til alle politiske parti for å informere om saken.

– Vi har en nærbarnehage som mange nå søker seg til, men vi får kun tilskudd fra kommunen til å holde oppe tre av fire avdelinger. Det betyr at de som kunne ha begynt i Løvåsen, må gå i barnehager som er langt unna sitt nærområde, i verste fall i den nye barnehagen som skal bygges på Stangnes, sier Johansen.

En eventuell åpning av avdelingen vil kunne gi et betydelig antall plasser til den eksisterende søkermassen.

Vil gå i samme krets

– Det som er viktig, er at barna får gå i barnehage i samme kretsen og med de samme ungene de senere vil gå på skole med, sier forelder Elisabeth Fossen.

– Vi skjønner at kommunen må se på økonomien sin, men vi skjønner ikke at de ikke tar mer hensyn til barnas behov, sier alle foreldrene vi snakket med.

De mener at slagordet til kommunen, som er «Attraktiv hele livet,» også gjelder for barna og da må vi ikke bare tenke penger.

Kamilla Kampen, som er forelder, har også søkt sitt barn hit for det er her de bor, og det vil være helt naturlig at hun går i barnehage med de hun senere vil gå på Kila skole sammen med, sier hun.

Også Sivert Sareussen har barn som er søkt inn i barnehagen mener at det hadde vært fint å få plass i Løvåsen for de bor kun en kilometer unna.

Videre sier Sareussen at det vil være tungvint å sende de barna på en unødvendig tur rundt i Harstad når det finnes plass her vi bor.

Påvirkning

Liv Kristin Lauritsen, som også er foreldrerepresentant i samarbeidsutvalget, sier at nå er tiden inne for å nå ut til politikerne for å få fram det menneskelige i denne saken. Det er et stort press i sentrum når det gjelder barnehageplasser og sørbygda er i vekst, noe som vil øke fremover, mener hun.

– Måtte bøye meg

Espen Ludvigsen, som er leder i utvalg for oppvekst og kultur, sier at han måtte bøye seg for flertallet i kommunestyret, men at han som Senterparti-politiker har kjempet for en reduksjon av barnehagen på Stangnes.

Området: Løvåsen ligger i et flott og bilfritt område i Kilbotnmarka, og her kan barna kose seg ute med naturen som nærmeste nabo.
Lydhør: De foreldrene som var til stede på orienteringsmøtet var svært lydhør, og var enig i at noe må gjøres for å få kommunen til å snu i saken.