Onsdag hadde støtteforeningen for Harstad sykehus årsmøte.

– Når vi ser på planene til Helse Nord, er vi svært bekymret for at Harstad kommer til å ha det eldste sykehuset i Nord-Norge, sier Bygdnes.

– For tiden har vi et enormt belegg på sykehuset. Belegget er så stort at det nesten er uforsvarlig for personalet – og for utstyret, sier han.

Bygdnes sier at bygningsmassen er nedslitt. Han mener Harstad trenger et nytt sykehus eller en kraftig opprusting og modernisering av eksisterende bygning.

– Vårt sykehus var nytt i 1976. Det er på tide med en debatt om hva vi gjør fremover.

Trenger ikke helsehus

Han frykter at dersom det ikke bli stilt krav til Helse Nord og politikerne om modernisering eller nytt sykehus, så kan regionen risikere at sykehuset i Harstad blir redusert i fremtida.

– Når nyfløyen ved UNN i Tromsø tas i bruk, vil pasientbelegget i Harstad gå ned. Det er derfor viktig å fronte saken mens vi fortsatt har så mange pasienter her, sier Bygdnes.

Bygdnes sier videre at Harstad kommune strengt tatt ikke trenger å bygge et nytt helsehus.

– Dersom lokalpolitikerne og befolkningen ikke er villig til å slåss for å bevare sykehuset, så har vi jo «helsehuset» stående her på tomta, sier han.

Med det mener han at uten opprustning av sykehuset, blir bygget å regne som en institusjon som ikke er moderne og oppgradert nok til å fungere som et tipp topp sykehus etter dagens standarder. Da kan det brukes som helsehus.

Ifølge Marit Einejord ved kommunikasjonsavdelinga ved UNN, får styret for UNN HF i løpet av våren 2017 strategisk utviklingsplan for bygg til behandling.

– UNN skal også i fremtiden ha tre sykehus som før, UNN Tromsø, UNN Harstad og UNN Narvik, sier hun.

Flytting

Flere har argumentert for å slå sammen Harstad og Narvik sykehus, og bygge et nytt sykehus på Evenes. Det har ikke Frode Bygdnes noen tro på.

– Det har ikke noe for seg. Vi vil ikke få rekruttering av leger på grunn av plasseringa. Legene må jo i en slik situasjon pendle mellom Evenes–Narvik og Evenes–Harstad, noe som sier meg at det er utenkelig å bygge der, sier Bygdnes.

– Trenger alle

– Vi trenger alle sykehusene vi har i Sør-Hålogaland, Narvik, Stokmarknes og Harstad. De må forbli de lokalsykehusene de bør være, så derfor støtter vi også Narvik i deres kamp for sitt sykehus, sier han.

Støtteforeninga mener det er bedre å stå sammen i kampen, i stedet for å bli sittende alene på hver sitt nes.

Årsmøtet i støtteforeningen fattet følgende uttalelse:

«Støtteforeninga for Harstad sykehus protesterer på at rehabiliteringsavdelingen ved UNN Harstad planlegges redusert med en tredjedel. Denne spesialiserte rehabiliteringsavdelinga ved vårt sykehus består i dag av 13 senger. De ti siste årene har vist at det er behov for denne avdelinga i den størrelse og kapasitet som den nå har. Denne avdelinga trengs for det området den i dag betjener. Avdelinga har god rekruttering av fagfolk. Pasienter melder om stor tilfredshet med ei velfungerende og nødvendig avdeling.»

Til dette kommenterer avdelingsleder Kari Holthe i Rehabiliteringsavdelingen ved UNN:

– Rehabiliteringstilbudet ved UNN Harstad består, men det vil alltid være behov for å justere tilbudet etter de kravene som kommer fra myndighetene. Noen pasienter skal få et bedre tilbud i kommunen, og de alvorligst skadde skal få spesialisert rehabilitering i Tromsø.

Gjenvalg

Årsmøtet gjenvalgte Håkon Brox som leder. Nestleder Gunnhill Andreassen gikk ut av styret. Ny nestleder er Ninni Korsmo. Inn i styret kom Rolf Bendiksen, ellers ble det gjenvalg på dem som var på valg, melder Frode Bygdnes.