Dette bekrefter næringssjef Bjørn Akselsen i kommunen. Han sier det jobbes med ulike modeller med tanke på at allierte styrker fra Nederland og England skal kunne tilbys vintertrening i terrenget rundt Åsegarden.

Ingen omkamp

– Vi var nylig i møte med statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet der vi presenterte vår ideer og tanker rundt fortsatt drift i Åsegarden. Her gjorde vi det klart at vi ikke er ute etter noen omkamp om vedtaket knyttet til Langtidsplanen for Forsvaret, der Stortinget sier at Åsagarden skal avhendes, men at det åpnes for muligheter til et sivilt/militært samarabeid fremtiden.

– I den samme langtidsplanen er imidlertid alliert trening dårlig dekket. Det sies ingenting om hvor denne treningen alternativt skal bedrives, annet enn at Åsegarden skal avvikles innen 2019.

– Det er i denne sammenhengen vi ser for oss at det i fremtiden, gjennom et sivilt/militært samarbeid, fortsatt bruk av Åsegarden kan bli en realitet. En slik løsning ble presentert for statssekretæren, og vår oppfatning er at dette ble mottatt med interesse av departementet, forteller Akselsen.

Tilnærmet førsteklasses

I langtidsplanen for Forsvaret ble det beskrevet et oppgraderings- og vedlikeholdsbehov for leiren på om lag 700 millioner kroner. De ansvarlige for alliert trening mener at en slik oppgradering er helt unødvendig i følge Akselsen.

– Dersom denne oppgraderingen skulle blitt gjennomført ville standarden på det meste vært tilnærmet førsteklasses. Tilbakemeldingene vi får er at dette trenger de ikke.

– De oppfatter ikke Åsegarden som annet enn en operasjonsbase, og ikke en tradisjonell leir med en rekke fasiliteter de ikke har bruk for. De er her for å være ute i terrenget å trene. Da trenger de kun muligheter for forpleinig, reparasjon, rekreasjon og hvile. Åsegarden oppfyller dette behovet perfekt.

Viktig med hurtig løsning

– Vi ser derfor på ulike modeller for en fremtidig drift av Åsegarden, der en av modellene som er i spill kan være å ha inntil 3000 soldater samtidig inne i leieren. Kjøkkenet er i dag dimensjonert for å kunne servere 3000 personer daglig. Ved hjelp av brakkerigger eller større oppvarmede telt er det fullt mulig å ta imot dette antallet, sier Akselsen og legger til:

– Planleggingen av alliert trening har lange sykluser. Det er derfor viktig at vi kommer fram til en løsning for Åsegardens del i løpet av de nærmeste månedene, noe jeg har stor tro på vi skal lykkes med.

treningsleir: Allierte styrker har hatt Åsegarden som base for vintertrening i flere tiår, og ønsker fortsatt å benytte seg av leiren.