Kommunestyret i Harstad skal onsdag i neste uke behandle en eventuell grensejustering som innebærer at den delen av Tjeldsund kommune blir en del av Harstad kommune. Ved utgangen av 2016 bodde 324 innbyggere på Hinnøysiden.

Til Skånland

Tjeldsund kommunestyre vedtok 16. desember å slå seg sammen med Skånland kommune, men en folkeavstemning viste at 58 prosent av befolkningen på Hinnøysiden ønsker å gå til Harstad. I forbindelse med kommunereformen er det tatt to innbyggerinitiativ for å bli slått sammen med Harstad.

Tjeldsund formannskap har støttet initiativet og ber kommunestyret gjøre det samme.

Positiv til alle

Harstad kommune er positiv til alle som frivillig ønsker å bli en del av kommunen.

– I dette tilfellet er det ikke snakk om en sammenslåing, men om en eventuell grensejustering. Det er en langt mindre omfattende prosess, skriver rådmann Hugo Thode Hansen.

Han viser til at Hinnøysiden av Tjeldsund kommune har en naturlig tilhørighet med Harstad, både geografisk, kommunikasjonsmessig, kulturelt og næringsmessig. Mange innbyggere fra Hinnøysiden bruker Harstad som sin nærby.

– Det vil være ønskelig utviklingsmessig å se arealene i sammenheng og på den måten utvikle samfunn, næring og tjenester til beste for innbyggerne, mener Hansen.

Utgifter må dekkes

Hvis Hinnøysiden blir en del av Harstad, forutsetter rådmannen at hele Harstad kommune blir liggende i ett og samme fylke.

Rådmannen er opptatt av at kommunen må få kompensert utgiftene som en slik grensejustering vil medføre, og mener departementet må vudere dette. Han forutsetter samtidig at alle kostnader må dekkes dersom Harstad kommune må overta en andel av gjelden fra Tjeldsund kommune.

Ordfører Marianne Bremnes har laget innstillingen til saken. Hun anbefaler at kommunestyret går inn for sammenslåingen under forutsetning av at Tjeldsund kommune gjør det samme.