– Vi vil ut av kontorene for å jobbe med samvirkeaktørene våre, politi, brann, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, ambulansen og mange flere, sier sivilforsvarsadjutant Ole Gunnar Håland, som blant annet jobber med utadrettet virksomhet.

Beredskapsforum

– Derfor arrangerer vi møte i beredskapsforum i Harstad, der vi ønsker å se på og diskutere de endringer som skjer innen statlig forvaltning innen blant annet helse og politi - noe som kan få konsekvenser for beredskapen, sier Håland.

I forumet samles de personer som er operativt personell og ser på hva som nå gjøres dersom det blir større avstand til de som tar avgjørelser i en gitt situasjon.

Det ligger et forslag på bordet om å redusere Sivilforsvaret til 12 distrikter, noe som kan bety at kontoret i Harstad blir flyttet til Bodø eller Tromsø, ifølge Håland.

Lokal redningssentral hos politiet er vedtatt flyttet til Tromsø og helse- og sykehusplan vil kunne endre sykehusstrukturen, sier adjutanten.

Distriktssjef Erik Furevik sier ingenting tyder på at kontoret i Harstad er i fare per i dag.

- DSB har en bred politisk høring om en konseptutredning for Sivilforsvaret. Ulike fremtidsmodeller belyses. En av de fire modellene peker på regionalisering, sier han.

Felles øvelser

– Årsaken til at vi lager et beredskapsforum, er at vi ønsker og har jevnlige møter i forumet, og få til felles øvelser for å være klar dersom behovet skulle være til stede uavhengig av om forvaltningen blir lengre vekk, sier Håland.

På møtene vil hver enkelt operative leder kunne fortelle om konsekvenser av de endringer vi ser kommer, og hva de kan bidra med.

– Felles øvelser blir viktig fremover så alle som jobber med beredskap bli enda bedre kjent med hverandre før en eventuell hendelse, sier han.

Samvirke

– Vi i Sivilforsvaret skal være en sentral samvirkeaktør etter pålegg fra Stortinget, og det vi gjør nå er et eksempel på det, sier Håland.

– Vi er mange fast ansatte som jobber profesjonelt med beredskap, og derfor er det naturlig at Stortinget legger denne oppgaven til oss. Bestillinga fra Stortinget er at det skal bli bedre tjenester for folk flest, og det tror jeg vi er i stand til å yte alle vi som er i beredskapsforumet, sier Håland.