Årsaken er at formannskapet i Harstad vil at Universitetene i Harstad, Narvik og Alta skal likebehandles i den framtidige organiseringen av UiT. Det kan i verste fall føre til at UiT Narvik mister sin status som fakultet.

Ikke nok med det. Nå føler narvikfolk at sykehuset i Harstad vil torpedere sykehuset deres. Det er det lokale driftsrådet ved Harstad sykehus som heller mer salt i såret til innbyggerne i malmbyen ved å støtte kutt i sykehustiltilbudet. 14. mars kom høringsuttalelsen fra UNN Harstad om fremtidig organisering av kirurgisk akuttberedskap, fødevirksomhet og elektiv kirurgi ved sykehuset i Narvik.

Føden til Harstad

Her går driftsrådet inn for at det kun bør være en fødeavdeling i Ofoten og Sør-Tromsregionen, og at den bør ligge i Harstad. Driftsrådet støtter også anbefalingen i Helse Nords rapport om at Narvik ikke skal ha ø-hjelpskirurgi, men at det kun skal utføres planlagt kirurgi ved UNN Narvik. Driftsrådet støtter også opp om at gastrokirurgi skal opphøre som døgnaktivitet i Narvik.

Høringsuttalelsen er et svar på UNN HF sin oppfølging av Nasjonal helse- og sykehusplan. UNN-styret behandler framtiden til Narvik sykehus 29. mars, og saken skal deretter avgjøres av Helse Nord-styret 18. april.

Føler bitterhet

Leder i Aksjonskomiteen for Narvik sykehus, Dagny Pettersen, raser i et leserinnlegg mot høringsuttalelsen fra Harstad sykehus.

– Når vi leser høringsuttalelsen fra lokalt driftsråd ved UNN Harstad, så er det ingen, absolutt ingen omtanke for pasienter, men kun for å bygge seg sjøl større på bekostning av UNN Narvik, skriver Pettersen.

Hun opplever det bittert å konstatere at Harstad har fått bygge seg stadig større på bekostning av UNN Narvik, som hun mener har kjempet i årevis for å overleve som lokalsykehus med akuttkirurgisk beredskap og fullverdig fødeavdeling.

Uforståelig

Ordfører Rune Edvardsen i Narvik kjenner til at følelsene er i kok blant befolkningen i Narvik, men vil ikke bruke krasse ord mot nabobyen.

– Det er uforståelig at ikke politikerne i Harstad støtter opp om at UiT Narvik får beholde sitt eget fakultet. Dette vil også harstadmiljøet tjene på. Jeg nekter å tro miljøet i Harstad vil oss så vondt, sier ordføreren.

Også uttalelsen fra driftsrådet ved sykehuset i Harstad mener han er totalt uforståelig.

Må samarbeide

– Vi må jo tenke hva som er det beste for regionen. Harstad og Narvik må støtte hverandre, vi må jobbe sammen til beste for innbyggerne og næringslivet.

– Selv har jeg jobbet steinhardt for at vi ikke skal få de samme stridighetene mellom Harstad og Narvik, som vi har mellom Leknes og Svolvær og Bodø og Tromsø, sier ordføreren.

Så langt velger han å tro at Harstadmiljøet gir Narvik sin støtte.

Tror på støtte

– Jeg tror politikerne snur i universitetssaken når de får tenkt seg om, sier Edvardsen.

Selv opplever han at klimaet i det politiske miljøet i Narvik og Harstad er bedre enn på mange år.

– Ordfører Marianne Bremnes og jeg har et utmerket samarbeid. Vi sitter sammen i flyplassutvalget og vi er med i Sør-Troms Regionråd, og vi ringer hverandre ofte.

– Jeg er ganske sikker på at hele det politiske miljøet i Harstad vil støtte oss. De har ingenting å tape på det, sier ordfører Rune Edvardsen.

God stemning

Ordfører Marianne Bremnes sier at det ikke er noen krig mellom Harstad og Narvik.

Hvis det finnes en krig mellom Harstad og Narvik, eksisterer den kun i avisen Fremover, sier harstadordføreren.

– Der ser det ut til at Harstad har gått til krig mot Narvik, sier Bremnes.

Hun sier at tonen er god mellom henne selv og ordførerkollega Rune Edvardsen.

– Vi samarbeider godt. Det må være lov for venner å ha ulike oppfatninger.

Harstads syn på regionreformen har også vært et tema som er feil fremstilt sier Bremnes.

– Der kan det se ut som at Harstad vil rappe Narvik fra Nordland. Det stemmer ikke. Prioritet nummer én for Harstad er å organiserer landsdelen i én region.