I år har Andøy-ordføreren ikke vært delegat på sitt partis landsmøte. Men av flere grunner har han fulgt møtet nøye - uten å være tilstede.

– Jeg finner uttalelsene fra Ine Eriksen Søreide knyttet til Forsvarets økonomi opp mot investeringer som spesielt interessant. Det er på landsmøtet gjort et forsterket vedtak knyttet til anvendelsen av 2 prosent av statsbudsjettet til Forsvar. Det er mer offensivt enn ved forrige landsmøte, og isolert sett veldig bra. Forsvarsministeren peker på at man skal bygge seg opp - og understreket at det er like viktig hvordan pengene anvendes.

– Viste seg at grunnlaget var feil

Det er i forholdet mellom beregninger, investeringer faktiske kostnader og drift Forsvaret historisk sett har hatt utfordringer, sier ordføreren.

– Her har man ingen god historie å vise til. Den nylige høringen om fregatt-skandalen viser dette med all tydelighet. Både sett fra et politisk og et forsvarsfaglig ståsted  gir høringen et bilde av en situasjon nasjonen ikke kan leve med. Med et prosjekt som krever så voldsom anvendelse av fellesskapets ressurser -  hvor det viser det seg at grunnlaget var helt feil, og man må bevilge ytterligere gigantsummer for å komme i havn, er en fullkommen skandale. På toppen av dette er det ingen som blir stilt til ansvar.

Solsvik sier at dette er skremmende, og jeg synes det gir grunn til å tenke nøye gjennom det som har skjedd her - og hvordan man må håndtere store Forsvarsinvesteringer fremover.

– En skandale

Ordføreren viser til behandlingen av fregattsaken, og etterlyser at noen stilles til ansvar.

– Det at den nye skjoldklassen planlegges kuttet er en annen skandale. En viktig ressurs og store investeringer kastes da bort. NH90-helikoptrene er en annen skandalepreget sak fra den senere tida. Heller ikke her blir noen stilt til ansvar. Dette kan ikke fortsette! Jeg tror mange ser galskapen i dette, det er gigantiske prosjekter der skattebetalernes midler ødsles bort, og så ser man en pulverisering av ansvar som ikke er holdbar, sier Solsvik - som mener parallellen til vedtaket om nedleggelse av Andøya er åpenbar.

– Vedtaket om å legge ned Andøya, og bygge opp tilsvarende kapasitet på Evenes - har potensiale til å bli en like stor skandale som fregatt-saken.

– Prosjektet vil sprekke

Evenesutbyggingen vil ikke holde seg innenfor rammene som er presentert til nå, mener ordføreren.

– Alle kan se at dette vil sprekke. Med alt Forsvaret vil plassere der, kombinert med den sivile trafikkøkninga man vet kommer - er det åpenbart at Evenes ikke har areal nok, og at kostnadene vil bli noe helt annet enn det Stortinget er informert om. I tillegg kommer de miljømessige utfordringene på Evenes, som må håndteres. Statsråden og departementet så avviser man dette. Men jeg og mange andre er skråsikre på at de tar feil. Her ligger det potensiale til en økonomisk skandale av voldsomme dimensjoner.

– Det er skremmende at FD og statsråden likevel kjører på. For sammenlikningens skyld kan jeg eksempelvis si at dersom rådmannen i Andøy fikk vedtatt noe politisk - som hun mente ville koste 100 millioner, men offentlig anslo til «bare» 50 millioner, for å få vedtaket gjort og prosjektet startet - da ville rådmannen fått sparken.