Den som ennå ikke har fått ut en viss kroppsdel, vet hva som må gjøres før midnatt den første dagen i mars. For da trekkes en rød strek for unge sinn som har lyst til å hive seg inn på tre år med - ja tre år med hva?

- Internasjonal utveksling, er det kjappe svaret fra Tommy Kristoffersen, lærer på Rå videregående. Ikke la deg angstbite av to fine ord.

Morsomt og krevende

I fjor var ti elever på en intensiv tur til Gent i Belgia i fjorten dager. Turen var selvsagt enormt morsom, men langt fra noe hvileskjær.

Toktet var ledd i en fagkrets med spisset opplæring. Så spisset at den resulterte i et eget kompetansebevis. Studentutveksling har alle hørt om. Dette prosjektet tar det litt lenger. Erasmus + er navnet.

- Ettersom det dreide seg om andreårs idrettselever, blei de utsatt for båtliv, og plassert på brett med seil. Noen klarte seg riktig bra etter kort tid. Ungdom lærer fort, spesielt under sånne forhold. Motivasjon heter det, og er en kjerne i det EU-finansierte utvekslingsprosjektet Erasmus+.

- Til gjengjeld får vi om ei uke gjenbesøk av en gjeng elever fra Belgia - og Spania, forklarer Kristoffersen.

De spanske elevene er fra Sierra Nevada-trakten, og har vært borti snø før. De ankommer den nordnorske vinteren søndag.

- De blir en slags forsøkskaniner. De skal jobbe med våre idrettselever. Det lange målet er å finne måter å få skoleungdommer mer i bevegelse på, og mindre sittende på akterspeilet. Her, og i Europa, sier han.

Entusiasme

Sollifjellet alpinsenter denne tirsdagen i februar er i full sving med alpine teknikker til bruk i fysisk fostring. Det er faktisk skolegang, pensum, utfordringer og oppgaveløsing.

Det er ikke vanskelig å oppdage entusiasmen over denne formen for videregående opplæring. Snart skal Rå-elevene ta for seg de belgiske og spanske elevene, og lære dem å klare seg en ute en vinterdag. Elevene uttaler seg unisont om hvor bra de synes opplegget er, og at Rå bare har en ting å gjøre: Å skufle på med mer av samme sort.

Det gjør Rå, og en mengde andre skoler i landet. Kristoffersen sier andre fylker har kommet lenger, men at Troms ikke er så verst. Nylig kom en gjeng elever ved Helse og oppvekst-faget tilbake fra Belgia fra to ukers praksisopplegg med stipend fra Erasmus+.

Alle fag - og selve livet

Internasjonal utveksling er et stats-initiert tiltak for å gjøre videregående opplæring mer relevant og tilpasset en verden der vi utveksler kunnskap, språk og kultur i stadig høyere tempo. Ordren kommer fra regjeringen: Bli mer internasjonal. Visjonen er at alle fagkretser - ikke bare idrett - skal ha element av utveksling mellom landegrensene - for Rås vedkommende idrett, helse og oppvekst, og selvsagt restaurant og matfag. Fylket følger på. Kristoffersen er lokal koordinator for prosjektet, som kan bygges ut til å gjelde alle skoler i området etter hvert.

- Vi er inne i en byggeperiode. Mye skal samkjøres. De forskjellige lands fagkretser skal samordnes og justeres, slik at undervisningsoppleggene tangerer hverandre mest mulig. Dermed unngår elevene hull i normal framdrift. En mengde krav er stilt til prosjektet, holdninger skal smitte over i hjemmemiljø, det skal være formativt for eleven, og kunne måles både før og etter, ikke bare etter synsemetoden, men med ekte målestokker.

Rå-elever: På tur i Sollifjellet Alpinsenter. Foto: Knut Godø
Annerledes: Rå-elevene taklet fremmedelementet seiling med hodestups motivasjon da de var i Belgia. Foto: Privat
Erasmus-koordinator: Tommy Kristoffersen Foto: Knut Godø