Fra 1. mars til 31. mai er det våpenamnesti i Norge. Det innebærer at folk som har ulovlige våpen kan levere dem til politiet uten å bli straffet.

De som vil benytte seg av amnestiet har 4 valg

  • Destruere: Da leverer du bare våpenet til politiet. De tar seg av resten

  • Plombere: Våpenet plomberes hos godkjent børsemaker som også attesterer for at dette er rett utført. Dokumentasjonen må sendes politiet.

  • Selge eller gi bort: Våpen kan gis til mottaker som har gyldig ervervstillatelse. Det er også mulig å selge det til en godkjent våpenforhandler. Begge må da sørge for at papirarbeid returneres til politiet. Den vil da danne grunnlag for våpenkort.

  • Beholde våpenet: Da må du fylle ut søknad om tillatelse til å erverve eller inneha skytevåpen og våpendeler. Ved søknad om å overta våpen som arv, skal det vedlegges skifteattest. Dersom gjenlevende ektefelle/samboer sitter i uskiftet bo, må denne skrive en bekreftelse på at søker kan overta våpenet. Bekreftelsen legges ved søknaden. Våpen som arves mellom foreldre og barn, eller besteforeldre og barnebarn, er gebyrfritt. Ved søknad om våpen til jakt og konkurranseskyting må søkeren tilfredsstille våpenlovens krav for å erverve våpen.

Fikk over 100 våpen

Da det sist var våpenamnesti for noen år siden, fikk politiet i Harstad inn over 100 våpen, sier politistasjonsjef Morten Hole i Harstad.

- Man regner med at det finnes mange tusen våpen i Norge som ikke er registrert. Mørketallene er store.

Hole sier at politiet ønsker kontroll over hvem som har våpen. Mange har enkelt og greit gamle våpen liggende som ikke brukes, men noe brukes til kriminalitet eller kan havne hos feil person.

- Det er i alles interesse å benytte seg av amnestiet. Mange som har uregistrerte våpen vet ikke hvordan man håndterer dem. Det er også slik at 40 til 50 prosent av alle våpen som brukes i grove krimsaker er uregistrerte. Nå har man sjansen til å unngå at våpen havner i kriminelle miljøer, sier politistasjonsjefen.

Pass på at våpenet ikke er ladd

Under de to forrige våpenamnestiene skjedde det ikke ulykker i forbindelse med overlevering av våpen til politiet.

- Men vi opplevde at folk kom med ladde våpen og granater i håndvesken. Er du usikker på hvordan våpen skal håndteres, få en som er våpenkyndig til å hjelpe eller ring politiet på telefon 02800.