Det sa Høyres Marie Modal da ordfører Marianne Bremnes torsdag spurte formannskapets medlemmer om kommunen skulle lage en uttalelse om regjeringens forslag til regionreform som nå er ute på høring.

I skvis

Høringsfristen er 13. mars og dermed hastet det for ordføreren å få sendt av gårde Harstad kommunes syn.

– Skal vi lage en uttalelse som sier at vi vil at fylkesgrensen skal gå ved Tysfjord, spurte ordføreren.

Det var da Modal slo til med at Harstad og Sør-Troms for all del ikke måtte havne i skvis mellom de to dominerende byene i Nord-Norge.

Førstevalg

Flertallet i formannskapet sto fast ved kommunestyrets uttalelse fra november 2016. Her er én nordnorsk region førstevalg. Alternativ to er å opprettholde Troms som selvstendig region.

– Dersom det ikke blir en region i Nord-Norge, bør en ny region utformes på en måte som tar hensyn til at dagens grense mellom Troms og nordre Nordland går gjennom det som i flere sammenhenger er en funksjonell region. Blant annet innenfor samferdselssektoren og kompetansesektoren. Det naturlige geografiske skillet ved Tysfjord peker seg ut som et alternativt sted å trekke grensa, påpeker politikerne.

Midtpunkt

Marie Modal (H) sier til Harstad Tidende at både Harstad Høyre og Troms Høyre går inn for at landsdelen blir en region.

– Personlig synes jeg det er naturlig at administrasjonen av den nordnorske regionen blir lagt til Midtre Hålogaland. Vi bor i landsdelens tettest befolkede område, en region som er og blir et naturlig midtpunkt i landsdelen, sier Modal. Hun er overhodet ikke bekymret for at en slik løsning vil ramme byene Bodø og Tromsø.

Vekst

Modal viser til at det bor 486.000 mennesker i Nord-Norge, noe som utgjør ni prosent av befolkningen.

– Får vi endret fylkesgrensene, kan vi hindre at alle statlige etableringer havner i Bodø eller Tromsø. Det kan være med på å skape ytterligere vekst og utvikling i regionen, sier Marie Modal.