De er fortsatt begge under 30 år gamle. Full av humor og med glimt i øyet serverer de gjester fra fjern og nær de lekreste retter. Enten det er i lokalene i Havnegata, ved Trondenes Historiske Senter eller rett og slett at de kommer hjem til deg og tilbereder maten i ditt eget kjøkken.

Konseptet deres har også blitt lagt merke til langt utenfor byens grenser, og stadig oftere får de oppdrag rundt om i landet.

Inspirerende og morsomt

– Vi legger ikke skjul på at vi blir mektig stolt når utenbys bedrifter ringer oss og spør om vi kan komme til dem å servere i selskaper.

– Vi har vært på Voss, i Oslo og flere ganger i Tromsø. Senest i denne uka var i Narvik og serverte et selskap på om lag 60 personer. Sist helg serverte vi en vennegjeng der noen av dem først kom og laget maten sammen med oss på kjøkkenet i restauranten i Havnegata. Litt senere kom resten av gjengen og spiste maten sammen som var laget.

– Med andre ord er dagene våre svært varierte, men utrolig inspirerende og morsomme. Og når tilbakemeldingene fra gjestene er så positive, gir det oss ett ekstra kick i hverdagen, sier Sigrid og Kim-Håvard.

Anerkjennelse

De åpnet Umami i midten av juni 2011, en knapp uke før festspillåpningen. Det ble suksess fra dag en. I fire år på rad serverte de gjester av alle slag, kunstnere, artister, festspilldeltakere, politikere og øvrige matelskere, fra et eget telt med plass til om lag 120 gjester hver dag gjennom hele festspilluka.

Med innleide kokker og servitører fra en rekke kjente og mindre kjente restauranter i landet, oppnådde de stor oppmerksomhet og anerkjennelse langt utenfor byens grenser.

For Sigrid og Kim-Håvard virker ingenting å være umulig. De tar nærmest enhver utfordring på strak arm når det kommer til servering av mat.

–Umami er vår baby

– Vi hadde aldri trodd at det skulle gå så bra som det har gjort til nå. Det har egentlig gått oppover og oppover hele tiden. Noe av det skyldtes nok at vi har sett på dette som mer enn bare en jobb. Ingen av oss har barn- Umami er vår baby. Vi som jobber her er som en stor familie. Vi har det utrolig gøy på jobb og ler og spøker med hverandre hele tiden. Vi prøver også i en humoristisk tone å snakke med gjestene, og svært ofte går det i matprat av ulikt slag.

– Men først og fremst er det byens innbyggere som har bidratt til vår suksess. Harstad har gjennom De Fire Roser, Hoelstuen, Røkenes Gård og oss opparbeidet seg et utrolig godt renommé som gourmetby. Det hadde vi aldri klart hadde det ikke vært for at så mange av innbyggerne er flinke til å bruke oss.

– Konseptet Umami er vårt eget. Det skal vi ha med oss videre også i fremtiden. Det har bidratt til at vi har klart å skape våre egne drømmejobber, sier Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen.

FAKTA NÆRINGSLIVSPRISEN 2016

Prisen ble stiftet i 2008 av Harstad

kommune, Harstadregionens

Næringsforening og

Sparebank1 Nord- Norge.

KRITERIER:

Økte verdier for eiere og samfunnet,

god og sunn økonomi,

god lagspiller lokalt og regionalt,

vekst, produktutvikling

og innovasjon

JURYENS MEDLEMMER:

Trond Bottolfsen. UiT Harstad,

Lasse Hagerupsen, Sparebank1,

Bjørn Akselsen, Harstad

kommune, Kjell Rune Henriksen,

Harstad Tidende, Ole -

Jonny Korsgaard,

Harstadregionens Næringsforening.

NOMINERTE:

Umami, ReSight, Manoda, NSK, Scale Protection.

gründere: Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen startet Umami for seks år siden. – Vi har skapt oss drømmejobben, sier de to. Foto: Harriet M. Olsen/Kvitebjørn Foto Foto: Harriet M.Olsen/Kvitebjørn Foto