Mens bølgene går høye og det skummer hvitt på toppene, tar kunstner Bjørg Thorhallsdottir bølgen over harstadkunstner Geir Samuelsens forslag om å plassere en fire meter høy skulptur ytterst på moloen. En molo som har som hovedoppgave å dempe bølgene. Kunstverket består av en mannsfigur som klatrer opp i en stige og henter ned en stjerne.

Bare gøy

Når Harstad Tidende viser kunstneren hva som er tenkt ytterst på moloen, blir hun overveldet.

– Installasjonen er en fantastisk god idé som jeg aldri hadde kommet på selv, sier kunstneren som har laget mange stjernebilder, flere av dem lik den Samuelsen vil ha i havna.

– Så du opplever ikke dette som noe plagiat?

– Nei, på ingen måte. Og om det er jeg som er inspirasjonskilden, så er det bare hyggelig at noen lar seg inspirere til å ta kunsten videre. Jeg føler meg beæret. Kunstnere har gjennom alle tider hentet inspirasjon fra hverandre. De har mange like tanker, og det er derfor ikke uvanlig at noe av det som lages kan ligne noe andre har laget. Det er blant annet slik kunsten og kunstneren kommer seg videre, sier Bjørg Thorhallsdottir.

BARE GØY: I havnestyremøtet tirsdag 21 februar viste Geir Samuelsen en modell av «Stjernefangeren». Kunstner Bjørg Thorhallsdottir applauderer tiltaket. Foto: Frank R. Roksøy

Gammel idé

Geir Samuelsen sier han har hatt «Stjernefangeren» på tegnebrettet helt siden 2011.

– Så har den endret seg litt siden jeg streket den opp for første gang. Blant annet var den planlagt ved Honnørbrygga der to stjerner skulle lyse i havet og den tredje skulle hentes ned.

– Hvem er din inspirasjonskilde?

– Norske eventyr har hovedæren. Jeg har alltid vært fasinert av eventyr, helt siden jeg var liten gutt. Så har jeg bestandig likt å bruke mørketiden og havet, elementer som virker i lag, sier Samuelsen som fredag var i møte med Sparebankstiftelsen om finansiering av kunstverket.

– Jeg opplevde møtet som svært positivt, og har nå sendt inn søknad. Så får vi se.