Vinterferien er i gang. Det er dårlige isforhold på lavtliggende vann, elver og bekker i distriktet. Politiet i Harstad ber folk passe på når de går ut på vann, elver og bekker.

Flere gjennom isen

– Flere har gått gjennom isen de siste dagene. Nylig var det en som gikk gjennom isen nær Narvik, der det bare var flaks at det gikk bra. Personen klarte å komme seg opp på egen hånd.

– Også i Vesterålen har vi registrert det samme, sier operasjonsleder Svein Tore Engen på Harstad politistasjon.

Statsskog melder jevnlig is- og snøforhold. De sier også at isen kan være usikker etter forrige mildværsperiode. I tillegg sier de at det på fjellet i Ofoten og Sør Troms er nysnø over hard skare.

– Disse forholdene har medført at reinen mange steder sliter med å finne mat, slik at folk som ferdes på fjellet, må vise spesielt hensyn til rein på beite.

Det harde og kompakte snø og skarelaget, under den siste nysnøen, medfører at det er viktig å tenke over og vurdere rasfaren i fjellet, særlig ved væromslag til mildvær med mye vind og evt. mersnø. I lavlandet har det siste mildværet medført at isen på en del lavereliggende vatn kan være usikker.

Betydelig skredfare

– Vi går inn i vinterferieuka med betydelig skredfare både i Vest-Finnmark og Troms. NVE råder folk om å unngå skredutsatt terreng, sier Jan Arild Hansen ved NVE Snøskredvarslingen.

Uka før vinterferien var preget av til dels store mengder nysnø og vind. Etter noen rolige dager med klarvær, kom en ny runde med sterk nordvestlig vind og mer snø.

Vinden har lagt store mengder ustabil fokksnø i leområder med betydelig fare for snøskred. Belastning fra en enkel skiløper er nok til å løse ut et flakskred.

– Våre skredobservatører har også observert vedvarende svakt lag av kantkorn i snøen over et hardt skarelag, noe som gjør vurderingene i skredterreng mer komplisert. Det svake laget som oppsto etter en periode med mildvær og påfølgende kuldeperiode trenger noe mer tilleggsbelastning for å påvirkes, slik som eksempel ei gruppe med turgåere eller en snøskuter. Men flakskred på dette kan bli betydelig større, og dessuten kan et mindre skred i fokksnøen være det som forårsaker et større snøskred, sier Hansen.

Selv om været er ventet å roe seg utover vinterferieuken med mulighet for sol og klarvær, vil fokksnøen trenge tid til å stabilisere seg. Kaldere temperaturer gjør at stabiliseringen tar mye lengre tid.

– Gjør trygge valg

NVE ber folk som ferdes til fjells om å følge de ferdselsråd som det gis i snøskredvarslingen. Ved betydelig snøskredfare krever ferdsel i skredterreng solid kunnskap og erfaring i rutevalg, og god evne til å gjenkjenne skredproblem.

• Unngå skredterreng, altså terreng over 30 grader, hvor fersk fokksnø har lagt seg. Typiske tegn på skredproblemet er snø som sprekker opp rundt skiene.

• Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø. De mest utsatte steder er bak rygger, i renneformasjoner og i søkk.

• Gjøre kloke vurderinger. Det å ta seg i skredterreng krever god kunnskap om skredfare og kloke vurderinger både før- og underveis på tur.

• Bruk snøskredvarselet på varsom.no i turplanleggingen. På nettsiden kan du også hente mer kunnskap om skredfarevurdering gjennom Snøskredskolen.

• Når du er på tur i skredterreng må du være bevisst på de farer dette medfører. Hvordan du håndterer dette beror på gode holdninger og kunnskap om skredfare. Et skispor i et heng er ikke ensbetydende med stabile forhold, og som skiløper ønsker man som regel å oppsøke de steder hvor det er lagt seg mest snø.