Trondenes tingrett mener mannen, i 60-årene, skal dømmes til samfunnsstraff siden han er i en rehabiliteringssituasjon, og at han viser positiv utvikling og han er motivert til å forbli rusfri.

Retten finner ingen grunn til å trekke tiltaltes motivasjon i tvil. Tiltalte har erkjent samtlige tiltaleposter, og det er også formildende at det er flere år siden flere av forholdene ble begått.

Retten mener at den positive utviklingen kan stoppe opp hvis mannen blir dømt til å ubetinget fengsel. Derfor settes samfunnsstraffen til 120 dager, med en gjennomføringstid på 260 dager. Avbrytes opplegget, er subsidiær straff 120 dagers fengsel.

Rusfri i flere år

I skjerpende retning har retten kommet til at det er snakk om en rekke forbrytelser, og at tiltalte er domfelt flere ganger tidligere for lignende forhold. Tyveri og naskeri utgjør et alvorlig samfunnsproblem.

Mannen sa i retten at han begynte å ruse seg i ung alder.

I årene 1992 og 2012 ruset han seg ikke på grunn av familien.

De senere år har han mistet kontrollen på rusproblemene, men etter et opphold på avvenningsklinikk har han klart å bli rusfri. Han ønsker å leve et normalt liv sammen med sin kone. Det er opprettet en ansvarsgruppe rundt mannen.

Skjedde i rus

Kvinnen, i begynnelsen av 50-årene, er dømt til betinget fengsel, og retten mener de mange lovbruddene er skjerpende.

Flere av forbrytelsene har skjedd i rus. Formildende er at hun har erkjent samtlige forhold, og at lang tid er gått siden flere av forholdene ble begått.

Hun har i flere år misbrukt alkohol og narkotika, men har den siste tiden vært i en klar rehabiliteringssituasjon.

Hun er i dag rusfri, og motivert for å holde seg rusfri, slik at hun og ektemannen kan leve et tilnærmet normalt liv.

Det er også opprettet en ansvarsgruppe rundt kvinnen.

Dette ble begge dømt for å ha gjort eller medvirket til:

I tillegg ble mannen dømt for:

I tillegg ble kvinnen dømt for: