Det var ikke med lett hjerte at den musikkglade ordføreren avslo anken fra barnehagen. Tidlig i debatten antydet ordføreren at Arbeiderpartiets gruppe kunne bli delt i saken.

For mangfold

– Jeg er for mangfold også innenfor barnehagetilbudet. Jeg synes det er synd at musikkbarnehagen legges ned, sa ordføreren.

Etter en lang debatt og et gruppemøte gikk Aps gruppe og Venstres Maria Fjellstad inn for å avvise klagen.

Høyre, Fremskrittspartiet og Rødt kjempet iherdig for at musikkbarnehagen skulle få støtte til å drive videre, men kom til kort.

Men det er et ørlite håp om at musikkbarnehagen likevel kan få fortsette. Saken oversendes Fylkesmannen, for å vurdere om Harstad kommune har begått saksbehandlingsfeil.

Strid internt

Den tidligere styrelederen ved barnehagen varslet i fjor at styret hadde vedtatt at barnehagen skulle opphøre fra høsten 2017. Rådmannen satte dermed ikke av penger til videre drift av denne barnehagen.

Men styret i barnehagen var helt uenig med sin styreleder.

21. november, før budsjettdebatten i kommunestyret, vedtok styret for Harstad Folkehøgskole at de skulle drive videre. Denne beskjeden fikk kommunen dagen etterpå.

Medlemmene i oppvekstutvalget ble orientert om styrevedtaket, men informasjonen nådde ikke frem til kommunestyret, som tok endelig avgjørelse.

Driftstilskuddet til Trondenes musikkbarnehage er på 1,8 millioner kroner på årsbasis. Skulle barnehagen drive videre fra høsten 2017, måtte kommunen ut med 675.000 kroner - penger som ikke var satt av.

Ifølge administrasjonen ville fortsatt drift av musikkbarnehagen kunne resultere i at flere kommunale barnehageplasser må legges ned.

Feilinformert

– Vedtaket i kommunestyret 8. desember om å kutte driftstilskuddet til barnehagen, var basert på uttalelser fra en tidligere styreleder som var ukorrekte. En leder alene bestemmer ikke en så viktig sak. Jeg synes det er underlig at administrasjonen kan basere seg på feilinformasjon. Styret hadde ikke vedtatt nedleggelse, men ønsket å drive videre. Den informasjonen fikk vi ikke, sa Eivind Stene.

Høyres Marie Modal viste til at regjeringen nå har ute på høring et forslag om å utvide retten til barnehage for barn med en måned. Går forslaget gjennom, vil alle som er født innen november ene året, ha rett til barnehageplass året etter.

– Da trenger vi flere plasser, og jeg og Høyre ønsker å opprettholde driften på Trondenes, sa Modal.

Ingrid Klein Hedlund (Rødt) mente kommunestyret i desember fattet sitt vedtak på feilt grunnlag.

–Vi hadde ikke nødvendig informasjon da vi tok vår avgjørelse, sa Hedlund.

KS engasjert

Rådmann Hugo Thode Hansen mente administrasjonen måtte forholde seg til informasjon fra tidligere styreleder om at musikkbarnehagen skulle legge ned.

– Vi var på det tidspunktet i full gang med å planlegge en ny struktur uten den barnehagen. Etter at planleggingen var ferdig, fikk vi beskjed om at styret i musikkbarnehagen trakk oppsigelsen. Kommunen har engasjert KS-advokater til å vurdere saken. KS konkluderer med at kommunen har handlet korrekt.

Saksbehandlingen skal nå gjennomgås av Fylkesmannen i Troms.

I et åpent brev fra SU ved barnehage går det fram at kommunen i denne saken har opptrådt tvetydig, uryddig og på grensen til lovstridig.

argumenterte: Høyres Marie Modal og Frps Eivind Stene argumenterte iherdig, men vant ikke fram. Bak fulgte foreldre nøye med i debatten. Foto: Frank R. Roksoy