Fjøsbygningen på gården i sentrum av Setermoen er det første prosjektet i Bardu kommune som får støtte fra Kulturminnefondet.

Tidligere har prosjektet Båten Hemmestadværingen i Kvæfjord og Generalboligen i Harstad fått støtte fra Kulturminnefondet. Det samme har Gammelbanken på Ibestad.

Fjøset i Bardu er del av et gårdstun med våningshus, garasje og sommerstue, og det er Bardu Lions Club som har søkt Kulturminnefondet om midler til å sette i stand bygningen. I dag brukes fjøset for å vise hvordan det var da gården var i drift, og ønsket er å kunne vise fram hele anlegget til blant annet skoleklasser. Bardu Lions Club har, etter at de overtok eiendommen i 2014, satt i stand og bygget på våningshuset.

23 prosjekter fra Troms med søknadssum under 200.000 er nå ferdig behandlet, og ni av disse prosjektene har fått 750.000 kroner til sammen. De resterende prosjektene behandles i Kulturminnefondets styre i mars, og alle tildelinger for 2017 blir da klare.

Prosjektene i Troms som har fått støtte så langt, er:

- Båten Hemmestadværingen, Kvæfjord

- Toppen, Dekormaling, Tromsø

- Generalboligen i Harstad, Harstad

- Restaurering av Rössland bryggen, Ibestad

- Renovering og sikring av fjøsbygning, Bardu

- Vestregata 28, Tromsø

- Istandsetting tak (skiferstein), Lyngen

- Grønnegata 117, Tromsø

- Gammelbanken, Ibestad

Stor søknadsmengde

På tre år har søknadsmengden til Kulturminnefondet doblet seg, og innen fristen 1. november 2016 kom det inn 1241 søknader om i alt 340 millioner kroner, fra hele landet.

Nesten 100 millioner kroner deles ut til prosjekter i 2017.

- Når det er så mange private eiere som vil sette i stand sine kulturminner, er det svært gledelig. De økte bevilgningene fra Stortinget betyr at vi kan hjelpe flere eiere i gang med sine prosjekter, sier en tilfreds Simen Bjørgen i Kulturminnefondet.

Han vektlegger at Kulturminnefondet har prioritert prosjekter som gir grunnlag for fremtidig bruk svært høyt.

661 saker er nå ferdig behandlet, og 243 har fått innvilget støtte. De prosjektene som har fått midler så langt, er prosjekter med tilskudd under 200.000 kroner. Prosjektene er fra hele landet, men flest i Sør-Trøndelag, Oppland og Aust-Agder.

MED: Prosjektet Båten Hemmestadværingen i Kvæfjord har fått kulturminnestøtte. Foto: Harstad Tidende
STØTTET: Generalboligen i Harstad har fått støtte fra Kulturminnefondet. Foto: Mariann Dybdahl
STØTTET: Kulturminnfondet har gitt støtte til Gammelbanken på Ibestad. Foto: Kjell Solbakken